Četvrtak 27.08.2015.
12:59
B92

"Žurimo u Nemačku. Čuli smo da će nas primiti"

Reuters
Samo hoće da prođu Mađarsku, ne da ostanu tamo, ali im Mađari ne veruju, pa ih vraćaju u Srbiju

Prema poslednjim podacima, za samo jedan dan granicu kod Horgoša prešlo je oko 3.000 migranata, među koji je bilo čak 700 dece. Oni ne žele da ostanu u Mađarkoj. Kako kažu, čuli su da je Nemačka najavila da će primiti oko 800.000 izbeglica sa Bliskog Istoka i zbog toga žele da idu dalje.

Mađarska policija juče je ispalila suzavac na grupu od oko 200 migranata koja je pokušala da napusti prihvatni centar za izbeglice u mestu Reske, blizu granice sa Srbijom.

Prema informacijama RTS, nova grupa migranata i tokom noći je pokušala da pobegne iz prihvatnog centra. Oko 200 njih koji su ušli u Mađarsku, pokušali su da napuste prihvatni punkt i razbežali su se u polju kukuruza pored puta. Policija se odmah dala u potragu za njima i, prema poslednjim informacijama, uspeli su da ih okupe.

Migranti beže iz prihvatnog centra jer ne žele da budu registrovani u Mađarskoj. Naime, sporazum "Dablin 3" koji su postigle članice Evropske unije, predviđa mogućnost da bilo koja država vrati migrante u zemlju EU u kojoj su prvo registrovani.

Gotovo niko od njih ne želi da ostane u Mađarskoj, svi žele da idu dalje.

Žičana ograda koju Mađarska podiže na granici sa Srbijom do sada je proizvela samo kontra-efekat, jer je pojačan priliv migranata koji što pre žele da uđu u EU.

Grupe migranata granicu sa Mađarskom uglavnom pokušavaju da pređu na mestu kuda prolazi pruga jer tu nema žičane ograde.

Kriza se pojačava i migrantima je sve teže da uđu u Mađarsku. Neke od njih su, kako tvrde, mađarski policajci vratili nazad u Srbiju.

2024 © - Vesti online