Četvrtak 27.08.2015.
12:43
Tanjug

Karlovac: Oštećen hram Srpske pravoslavne crkve

wikimedia.org
Oštećena su drvena vrata katedralnog hrama Svetog Nikole u Karlovcu

Iguman Gregorije precizira da, za razliku od prethodnog obijanja kada je pričinjena velika šteta, ovog puta unutar objekta ništa nije uništeno, ni otuđeno.

- Šteta je nešto preko 2.000 kuna. Ali, podsećam da je ovo jedini verski objekat u Karlovcu koji se skrnavi. Pritom policija ne pronalazi počionioce - navodi starešina hrama.

I karlovačka policija potvrdila je da je nepoznata osoba provalila u katedralni hram u gradskoj četvrti Zvezda, pri čemu je počinjena materijalna šteta od nekoliko hiljada kuna.

Iguman Georgije podseća da je to četvrta provala i jedno u nizu skrvnavljenja, kamenovanja prozora, pisanja ustaških znakova i grafita s porukama mržnje, pa postavlja pitanje da li izgredi nose poruku o "neprihvatljivosti pravoslavnog dušebrižništva u Karlovcu".

Gornjokarlovačka eparhija na svojoj internet stranici napominje da je hram Sv. Nikole sedište crkvenog i administrativnog života te eparhije, ističući kako se ovim i ranijim napadima poručuje pravoslavnom episkopu da mu nije mesto u istorijskoj rezidenciji u centru Karlovca, koja je u fazi obnove i koja mu neće doneti bezbednost za život i rad.

- Ako uzmemo u obzir žalosnu i nepotrebnu nacionalnu i versku netrpeljivost u Hrvatskoj, videćemo da i ovaj događaj, kao i prethodni, nije hronična eskalacija kriminala, nego simptom akutnog problema koji postoji u nacionalnim i verskim frakcijama - navode iz eparhije.

Ističu, takođe, da skrnavljenje svetoga hrama, makar i u pijanom stanju, kao i širenje mržnje i vređanje svedoči "da smo daleko od Hrista i jevenđelja - ma ko bili i kako se krstili".

2024 © - Vesti online