Sreda 26.08.2015.
22:12
Tanjug

Zbog ubistva uživo: Bela kuća traži zakon o kontroli oružja

Tanjug/AP
Hitan Zakon o kontroli oružja (Foto: Ilustracija)

- Ovo je još jedan primer nasilja vatrenim oružjem, koje je postalo isuviše uobičajeno u malim i velikim zajedincama širom SAD - izjavio je tim povodom portparol Bele kuće Džoš Ernest, a prenosi AFP.

- Ima nekih zdravorazumskih stvari koje samo Kongres može da učini, za koje znamo da bi imale opipljiv uticaj na smanjenje nasilja vatrenim oružjem u ovoj zemlji - ističe Ernest.

Američki predsednik Barak Obama navodi da je neuspeh da se pooštre propisi o vatrenom oružju najveći uzrok frustracije tokom njegovog predsedničkog mandata.

On ističe da su SAD jedina razvijena zemlja na planeti u kojoj nema adekvatnih propisa o vatrenom oružju.

Znatan procenat Amerikanaca, podržan moćnim lobijem proizvođača oružja, protivi se, međutim, svakoj sugestiji da država ograniči pravo na nošenje oružja koje garantuje Ustav SAD, navodi Frans pres.

Podsećamo, naoružani napadač ubio je novinarku i snimatelja dok su se direktno uključivali u program vesti iz tržnog centra u Virdžiniji.

Odmah nakon toga počela je dramatična policijska potera za automobilom u kojem je bio napač. Stanica WDBJ je ubrzo objavila da su ubijeni novinarka Alison Parker i snimatelj Adam Vord. Sagovornica Viki Gardner pogođena je u leđa i nakon operacije njeno stanje je stabilno.

Guverner Virdžinije je za WTOP odmah rekao da se veruje da je napadač "nezadovoljni radnik" i da napad nije bio "teroristički čin".

Razna imena potencijalnih napadača kružila su po društvenim mrežama, a američki novinari na Tviteru i svojim portalima apelovali su da se ne prenagljuje sa optuživanjem ljudi pre nego što identitet napadača sa sigurnošću ne bude utvrđen.

Napadač je identifikovan kao Vester Flanagan, bivši zaposleni u istoj medijskoj kući.

Flanagan je sve vreme potere tvitovao, a objavio je i dva uznemirujuća snimka. Na prvom sve vidi kako novinarki i snimatelju za vreme direktnog uključenja u program prilazi sa leđa, a na drugom kako puca u njih.

Njegov profil na Tviteru i Fejsbuku je ubrzo ukinut, ali je tih nekoliko minuta bilo dovoljno da se snimci rašire po društvenim mrežama.

Kada ga je policija tokom dramatične potere stigla Flanagan je pucao u sebe. Mediji su nakon toga objavili da je preminuo, međutim to je ubrzo demantovano.

Međutim, na konferenciji za medije, koju je održao šerif okruga Frenklin, rečeno je da je Vester Li Flanagan preminuo oko 11:30 po lokalnom vremenu.

2024 © - Vesti online