Sreda 26.08.2015.
21:15
Tanjug

Han: Srbija počinje pregovore sa EU 2016. godine

Fonet/N. Đ.
Han: Srbija zaslužila priznanje

- Srbija je sa premijerom Vučićem postala faktor stabilnosti u čitavom regionu. Njegov doprinos pomirenju, kao nedavno sa Bosnom i Hercegovonom, a i Albanijom, treba da bude priznat - rekao je Han u intervjuu za sutrašnji bečki "Kurir" čiji su delovi danas objavljeni.

Najnoviji napredak u dijalogu sa Kosovom, kako je naglasio, trebalo bi da otkloni poslednju prepreku na putu ka otvaranju pregovaračkih poglavlja.

- Veoma se nadam da ćemo početkom 2016. godine biti spremni i da će Savet dati zeleno svetlo. Intenzivno sam se zalagao za to - rekao je Han.

Na pitanje da li samit zemalja Zapadnog Balkana kojem prisustvuje, približava te zemlje Evropskoj uniji, Han je odgovorio "u svakom slučaju".

Redovni sastanci u tom formatu, kako je istakao, podstiču razvoj i primenu zajedničkih projekata, poput infrastrukturnih, saobraćajnih i energetskih projekata, važnih za ekonomski razvoj, koji stoje u centru samita u Beču.

- To doprinosi i poboljšanju saradnje u čitavom regionu. Ja uvek kažem da time gradimo mostove, u pravom smislu te reči - naglasio je evropski komesar.

Govoreći o konkretnoj pomoći EU Makedoniji i Srbiji za izbeglice i migrante, Han je podsetio da je Evropska komisija danas opredelila 1,5 miliona pomoći za ove dve zemlje.

On je odbacio tvrdnje da je EU ostavila Zapadni Balkan na cedilu i dodao da činjenica da je tema migracija na agendi samita pokazuje koliko se ozbiljno pristupa tom problemu.

2024 © - Vesti online