Četvrtak 27.08.2015.
04:48
S. Đ. - Vesti

Tasovac me razočarao

V. Sekulić
Kokan Mladenović

- To je za mene tužno pitanje. Bio sam u Sloveniji kad su mi javili da je postao ministar, pa sam bio zaprepašćen otkud jedan tako moderan čovek sa tom ekipom nemislećih ljudi. Onda sam pomislio da je neko ko se dokazao kao menadžer uspeo da dogovori suštinsku promenu pa se prihvatio tog posla. Tim je moje razočaranje mnogo veće - iskren je Mladenović koji ističe da je srpska kultura na ozbiljnoj stranputici.

- Prvo što se tretmana tiče, jer ako želite da zemlju učinite kulturnijom, obrazovanijom to se vidi prosto u budžetu jedne države, koliko izdvajate za kulturu, koliko za obrazovanje. Mizerni su procenti i sve manje se izdvaja i za kulturu i za obrazovanje. To našim vlastima dugoročno nije važno. Muzeji nam gotovo ne rade, pozorišta su zatvorena u tom neuspešnom modelu funkcionisanja i proizvode deset puta manje predstava nego pre deset godina. Raspada se model funkcionisanja u kulturi i nema nikakvih novih rešenja, ni predloga.

Vašar kulture

"To što se ministri slikaju po Kosovskim Mitrovicama, što se i dalje neguje kultura manifestacija koja je do '90-ih naovamo zamenila elementarnu, bazičnu kulturu. Mi sad za modernije imamo Egzit, za tradicionalnije Guču, imamo Bir fest, razne neke manifestacije. Ali, manifestacije ne mogu da zamene osnovu bazične kulture. I kroz taj vašar kulture se kompenzira sve što nam fali, a fali nam mnogo toga", smatra Mladenović.

2024 © - Vesti online