Sreda 26.08.2015.
15:16
Tanjug

"Hameri" čuvaju bugarsku granicu od "apokalipse"

Reuters/S.N.
Zid štiti na granici sa Turskom, ali Bugari se plaše "apokalipse" iz Makedonije i Grčke

Na graničnom prelazu Deve- Bair- Đueševo raspoređeno je na desetine naoružanih bugarskih vojnika sa borbenim vozilima "hamer", a postavljene su i metalne prepreke za zaustavljanje vozila. Bugarski mediji izveštuvaju da vojnih vozila ima i na graničnim prelazima Stanke Lisičkovo-Delčevo i Zlatarevo-Petrič.

Bugarska vicepremijerka i ministarka za unutrašnje poslove Rumena Bočvarova izjavila je da je Sofija pripremila tri scenarija za eventualni novi talas migranata.

- Najapokaliptičnija varijanta je da bude priliv migranata kao u Makedoniji. Ipak smatramo da je opasnost da se tako nešto desi u Bugarskoj jako mala, pošto su bugarske granice dobro čuvane - izjavila je Bočvarova.

Kao dodatna mera sada je uključena i vojska koja je raspoređena na graničnim prelazima prma Grčkoj i Makedoniji. Prema rečima Bočvarove, migranti čiji je cilj zapadna Evropa ne prolaze često preko Bugarske pošto nisu sigurni da brzo i sigurno mogu da dođu do željene destinacije.

Ona kaže da izbeglicama ne može da ograniči pravo da dođu u Bugarsku, ali da oni moraju da budu registrovani pošto postoji opasnost da je deo njih učestvovao u borbenim dejstvima na Bliskom Istoku ili da su teroristi.

2024 © - Vesti online