Sreda 26.08.2015.
15:07
jutarnji.hr

Bivši političar morao da nađe posao

Reuters
Iz čistog i toplog parlamenta u hladnu klanicu

Diplomirani elektroinženjer Franc Pukšič (60) prvi put je ušao u slovenački parlament 1996. godine, ali na prošlogodišnjim prevremenim izborima nije uspeo da osvoji novi mandat. Pošto je istekla godina u kojoj je primao novčanu nadoknadu kao bivši parlamentarac, zaposlio se u fabrici mesa i mesnih prerađevina "Košaki" iz Maribora.

Da je u svojoj firmi zaposlio nekada istaknutog političara, potvrdio je vlasnik "Košaka" Marko Žerak. On je firmu kupio pošto je ona restruktuirana zbog velikih dugova prema državnim bankama. Žerak je novinarima rekao da je Pukšiča zaposlio na radnom mestu "šefa poslovne jedinice klanica", dok je Pukšič novinarima uskratio svaki komentar.

Pukšič je sredinom devedesetih vodio parlamentarni odbor koji je proučavao nepravilnosti u procesu privatizacije i niz drugih istražnih komisija, a bio je poznat po vrlo oštroj retorici i nastupima koje su neki smatrali populističkim. U parlament je prvi put izabran kao član Slovenske demokratske stranke (SDS) Janeza Janše, a 2004. je prešao u Slovensku pučku stranku (SLS) Janeza Podobnika.

Niz godina biio je i vrlo popularni gradonačelnik manje štajerske opštine Destrnik koju je ekonomski preporodio, izuzetno vešto koristeći programe koje je finansirala Evropska unija.

2024 © - Vesti online