Sreda 26.08.2015.
14:05
Tanjug

SAD u Evropu šalje avione "na koje Rusi nemaju odgovor"

allgamewallpapers.com
F-22 trebalo bi da umiri saveznike i uplaši Ruse

Šefica američkog ratnog vazduhoplovstva Debora Džems, prvi put je, na pariskom aeromitingu u junu, pomenula mogućnost stacioniranja aviona tipa F-22 u Evropi.

- Sada je i Pentagon potvrdio da će do toga doći "ubrzo". SAD ne bi stacionirale ovde svoje F-22 da ne smatra da je to neophodno - ocenio je vojni analitičar Konrad Muzika za britanski magazin IHS Džejns.

Prema njegovim rečima nesumnjivo je da će stacioniranje aviona F-22 u Evropi imati veliku simboličku snagu, ali može da izazove i "blagu glavobolju" Moskve.

- Istočna Evropa će svakako pozdraviti taj potez. Stanovnici istočne Evrope su bili zabrinuti zbog koncentracije ruskih snaga u zapadnim delovima Rusije i dodatnog naoružanja koje je poslato u region Kalinjingrada - rekao je Muzika.

On je naveo da će to biti veliko povećanje borbene gotovosti.

- Nema aviona na svetu koji se može meriti sa F-22. To je jedini borbeni avion pete generacije koji je, u svetu, u operativnoj upotrebi. Drugim rečima, Rusija nema avion koji bi mogao da mu parira - ističe Muzika.

Pošto je avion F-22 veoma teško, često i nemoguće otkriti sistemima protivavionskog nadzora, njihovo slanje u Evropu jasna je poruka Moskvi da potencijalni protivnik u vazduhu neće biti otkriven i da će predstavljati opasnost za rusku avijaciju.

- Ovi avioni bi mogli da imaju važnu ulogu u međusobnom zastrašivanju između Alijanse i Rusije - upozorio je Muzika za britanski magazin, preneo je Dojče vele.

2024 © - Vesti online