Sreda 26.08.2015.
10:42
Tanjug

Asad uveren: Rusija me neće izdati!

Reuters/SANA
Imamo jako poverenje u Ruse, oni su principijalni: Asad

U intervjuu za televiziju libanskog Hezbolaha Al Manar, Asad je takođe opisao kao "legitimno" prisustvo u Siriji boraca te proiranske šiitske organizacije, koji podržvaju njegove snage, preneo je AFP. Ta organizacija je, uz Rusiju i Iran, glavni saveznik Asada otkako je otpočeo građanski rat u Siriji 2011. godine.

- Imamo jako poverenje u Ruse, pošto su dokazali tokom ove krize, za četiri godine, da su ozbiljni i transparentni u njihovim odnosima sa nama - rekao je Asad. On je dao taj intervjuu za televiziju, što inače retko čini, dok je ruski predsednik Vladimir Putain razgovarao o sirijskoj krizi s jordanskim kraljem Abaulahom na marginama aero izložbe u Moksvi.

Asad je opisao Rusiju kao principijelnu, a za SAD je rekao da su napustile svoje prijatelje.

- To nikada nije bio slučaj s ruskom politikom, ni za vreme Sovjetskog Saveza, ni za vreme Rusije... Rusija nikada nije rekla da podržava tog i tog predsednika i onda odlučila da ga napusti - rekao je on.

Asad je odbacio izjavu predsednika SAD Baraka Obama da Rusija i Iran "prepoznaju da trendovi nisu dobri za Asada", istakavši da je Iran takođe čvrst saveznik.

Sirijski predsednik je ocenio da će novi nuklearni sporazum između Irana i svetskih sila ojačati ulogu Irana u međunarodnoj zajednici i da će Sirija od toga imati koristi.

- Snaga Irana je snaga Sirije i pobeda Sirije je pobeda Irana. Mi smo na istoj osovini - osovini otpora - dodao je on.

Zvaničnici u Vašingtonu su već dugo pozivali na zbacivanje Asada, insistirajući da ne može da igra ulogu u političckom rešenju sirijske krize.

On je ocenio da postoji razlika između Hezbolaha i stranih antirežimiskih boraca i da je ona u legitimitetu. Upitao je ko je pozvao Hezbolah u Siriju i odgovorio da se to desilo nakon sporazma sa sirijskom državom i da je Sirija legitimna država dok su "druge terorističke snage došle da ubiju sirijski narod".

2024 © - Vesti online