Sreda 26.08.2015.
06:16
D. Dekić - Vesti

Lenji seljaci protiv vrednog Nemca?!

Tanjug
"Poseju pšenicu i rade 20 dana godišnje": Žetva prejakih Vučićevih reči

Očit je, komentariše Đurić, veliki pritisak te izuzetno moćne kompanije na premijera Srbije i uslova koje oni postavljaju, čime čitava priča dobija i političku dimenziju.

- Naši poljoprivrednici nisu lenji, naprotiv. Niko od nas nema ništa protiv dolaska stranih kompanija, daleko od toga, ali pod istim uslovima koji važe i za domaće. Tenis je jako moćan i njihov pritisak veliki, pa Vučića dovode uoči izbora u situaciju da mu se polovina biračke seljačke populacije okrene protiv njega - kaže Đurić za "Vesti", pojašnjavajući da ova kompanija nema toliko zemljište u Nemačkoj niti Evropi, a hoće u Srbiji.

On ističe da je ovakav pristup nekorektan prema seljacima koji stalno muče muku i trpe štetu, kao i da država ne uvažava realno stanje u poljoprivredi.

Na nemaran odnos države prema poljoprivrednim proizvođačima i čitavoj grani ukazuje i predsednik sindikata Sloga Željko Veselinović.

- Nikom ne odgovara da radi 20 dana, jer tako ne može da preživi, pa je Vučićeva izjava netačna. Država mora da vodi računa o seljacima, da subvencioniše njihovu proizvodnju - ocenio je lider Sloge koja pod svojim okriljem ima i granski sindikat poljoprivrede. On je dodao da je Vučićeva izjava štetna i pokazuje da država nema nameru da pomogne poljoprivrednim proizvođačima.

I tajkuni za vratom

- Srpski seljak se oduvek rvao sa nedaćama, i to ne samo sa prirodnim. Nikada nije bilo nestašica mesa, voća i povrća, jer smo radili i pod sankcijama, boreći se tada s tajkunima i političarima koji su zarad ličnog profita kreirali kurs, stvarali ogromnu inflaciju i izazivali veštačke nestašice određenih proizvoda... Sve je to rađeno sa ciljem da neki ljudi preko noći zarade ogroman novac. Sa svim nedaćama smo se izborili i dalje to činimo, ali očito malo ko u našoj vlasti poznaje stvari u poljoprivredi - kaže Đurić.

Tvrdnje o nebrizi države za seljake Veselinović je potkrepio činjenicom da je država zatvorila IMT i IMR, dve poslednje fabrike za proizvodnju poljoprivredne mehanizacije, dovodeći tako seljake u poziciju da kupuju mašine i traktore stranih kompanija.

- Koliko se u Srbiji kao poljoprivrednoj zemlji misli o razvoju te grane govori i to što vlast hoće da proda i PKB, koji je profitabilna poljoprivredna kompanija. Ne znam zašto to rade, možda da bi zemljište te firme otišlo Arapima - zaključio je Veselinović.

Vredni mrav i raspevani cvrčci

Proteklog proleća premijer je izazvao sličnu polemiku autorskim tekstom u kojem je, između ostalog rekao, da u Srbiji basna o cvrčku i mravima dobija novi kraj i poruku da su cvrčci "dobri momci", a mravi "zlikovci", koji pokušavaju da "nam unerede inače tako lep život".

Analitičar Cvijetin Milivojević je tada za "Vesti" rekao da je u tom tekstu vidljiva opterećenost pričom o prošlom, sadašnjem i budućem, koja se obično javlja kod onih koji nešto nose na savesti, zbog čega rado beže u budućnost.

- Vučić misli da je jedino on mrav, a svi mi ostali cvrčci koji su otpevali svoje - komentarisao je Milivojević.

A šnicle i ćevapi?

Ocenjujući da se u srpskim medijima vodi "hajka i haranga" protiv Tenisa, Vučić je na konferenciji za novinare izjavio da Srbi ne žele da se razvija stočarstvo, nego da "poseju pšenicu i rade 20 dana godišnje".
- Nije im u interesu da se razvija stočarstvo, da imamo proizvodnju šnicli, ćevapa... Putin ih je doveo kod sebe, a Srbima ne valjaju. Evo vam, neka vam zemlja bude neuspešna - ljutito je kazao premijer.

2024 © - Vesti online