Olakšali ste nam muke i ublažili bol

Više nisu sami: Mirjana Stamenković sa Dunjom i Nikolom

U prilog tome govore i poslednje donacije: 500 dolara anonimne familije iz Sidneja, 100 dolara od P. C. i K. S. iz Melburna i 100 evra od dobrotvora Dragutina Jovanovića iz Minhena, koje su joj naši reporteri uručili.

Predavši Mirjani novčane darove, nismo mogli, a da ne primetimo koliko joj olakšanje donose. Odlučila je da odmah kupi mašinu za pranje veša i još tri kubna metara ogrevnih drva. Da bi mogla to da učini, reporteri "Vesti" su joj zdušno pomogli da kupi i preveze mašinu do skromnog doma. Ovi prilozi će joj, takođe, olakšati svakodnevicu i pomoći da pripremi zimnicu. Na taj način biće spokojna sa decom za predstojeću zimu.

Mašina za pranje veša preka potreba

- Hvala od srca tim divnim ljudima koji su nam pritekli u pomoć. Zahvaljujući njima, kao i dobročiniteljima koji su nam prethodno poslali finansijsku podršku, život nam je podnošljiviji. Neka ih sve dragi Bog čuva i podari im dobro zdravlje i sreću. Sad smo kupili mašinu za pranje veša, jer je stara dotrajala i stalno se kvarila. Bez nje sam kao bez ruku. Ranije smo, takođe, zahvaljujući našim dobročiniteljima kupili pet kubnih metara, a sad smo i popunili frižider brojnim namirnicama. Koliko nam to znači, ne može rečima da se opiše - kazala je Mirjana Stamenković, dodavši:

- Presrećni smo, jer je to bio problem koji nas je najviše opterećivao. Posle smrti našeg Slađana, bila sam sva pogubljena. Imala sam noćne more i pitala sam se šta će biti s nama ubuduće. Prvo, pomislim na Dunju, na njene potrebe, onda i na nabavku drva, brašna, zejtina, šećera, soli... Ono što je najosnovnije, kako bih mogla da im pružim svu ljubav ovog sveta, da odrastaju, koliko god je moguće, u normalnim uslovima. To je bila Slađanova i moja najveća želja.

POZIV DONATORIMA

Ako želite da se uključite u neku od akcija Humanitarnog mosta, javite se na mejl adresu: hmost@frvesti.com. Dobićete adresu i broj telefona porodice kojoj želite da pomognete i dogovoriti se sa njima o načinu dostave donacije. Informacije možete da dobijete i od novinara Humanitarnog mosta na: +381 11 31 93 771 i +381 11 31 90 924.

Požrtvovana majka, koja i po tri puta dnevno mora da prima insulin, ostaviće nešto novca da skromno obeleži prvi rođendan mezimici. Nikola je kupio novi ranac za školu i dao obećanje da će biti dobar đak.

Dunja je vesela, nasmejana beba, zadovoljna jer je sita, obučena u suvo i čisto. Ispraća nas osmehom, pa nam avgustovska jara i težina vazduha deluje podnošljivo. Odlazimo sa nadom da će ova porodica posle gubitka glave porodice, uspeti da istraje i izbori se sa nedaćama koje su je pritisle, upravo zahvaljujući ljudima dobre volje za čiju humanost ne postoje nikakve granice.

Prvi rođendan bez tate

- Kada se rodila Dunja, Slađan je nedelju dana pevušio po kući, toliko se radovao devojčici. "Ona će da me čuva kad ostarim", govorio je. Eh, jadan i nesrećan! Opaka bolest, karcinom pankresa, otela ga je za 26 dana iz našeg naručja, i to najboljim godinama. Ostade nam samo da obilazimo grob i kvasimo ga suzama nezaborava. Ipak, obeležićemo skromno Dunjin prvi rođendan, 26. septembra. Neka bude torte i svećice, da joj njen bratić Nikola zapeva rođendansku pesmicu. Moja duša zna da bi Slađan to voleo - rekla je Mirjana suznih očiju.

Potrebe veće od mogućnosti

Živeti od dečjeg i hraniteljskog dodatka, koji iznosi svega oko 80 evra mesečno, dođe skoro kao nemoguća misija. Udovici Mirjani i njenim mališanima svaki dinar je veliki kao kuća, posebno zbog malene Dunje, kojoj mnogo toga treba. Podsećanja radi, prava na penziju od preminulog supruga i oca Slađana nemaju, jer ovog čoveka za više od deset godina rada nijedan od poslodavca nije prijavljivao.
- Koliko god da štedim, 80 evra ne može da pokrije ni najosnovnije potrebe, a ja ovako bolesna, nažalost, ne mogu da nađem zaposlenje - iskreno će Mirjana.

2024 © - Vesti online