Utorak 25.08.2015.
12:49
Tanjug, index.hr

Kolinda: Inicijativa "Za dom spremni" je na nivou provokacije!

Reuters
To bi bilo previše čak i za predsednicu Hrvatske: "Neprihvatljiva i neozbiljna inicijativa!"

- Inicijativa je neozbiljna, neprihvatljiva i na nivou je provokacije - poručeno je iz kabineta predsednice preneo je portal Index.hr.

Potpisnici peticije tvrde da je pozdrav "Za dom - spremni", koji je za vreme Drugog svetskog rata bio službeni pozdrav ustaškog pokreta, zapravo starohrvatski pozdrav i podržavaju incijativu koju je preko Fejsbuka pokrenuo poslednji komandant odbrane Vukovara Branko Borković - Mladi Jastreb da se taj pozdrav uvede u službenu vojnu uporabu.

U pismu predsednici Grabar Kitarović grupa građana, njih oko 3.000, uputilo je pismo sa zahtevom da se predlože izmene Zakona o hrvatskoj vojsci da bi se pozdrav "Za dom - spremni" ušao u službenu upotrebu u Oružanim snagama RH.

Organizatori peticije, koja je sprovedena putem interneta, tvrde da ju je potpisalo 3.200 osoba, a među potpisnicima se navode akademik Josip Pečarić, pomoćni biskup zagrebački Valentin Pozaić, sisački biskup Vlado Košić, nogometaš Josip Šimunić, akademik Stanko Popović, bivši direktor Hrvatskog instituta za istoriju Mirko Valentić, predsednik Hrvatskog nacionalnog etičkog šuda Zvonimir Šeparović, advokat Zvonimir Hodak, bivši politički emigrant Nikola Štedul, don Anđelko Kaćunko, franjevac Miljenko Stojić, novinar Velimir Bujanec...

Pismo sa istim zahtevom je, kako je ranije prenela Hina, upućeno i lideru najuticajnije opozicione Hrvatske demokratske zajednice Tomislavu Karamarku. Ta inicijativa je izazvala oštre reakcije u Srbiji, ali i Hrvatskoj.

Zadojeni mržnjom

Koalicija udruženja izbeglica osudila je nastojanje grupe hrvatskih građana da se u službenu upotrebu Vojske Hrvatske uvede fašistički pozdrav "Za dom spremni" i zatražila od Evropske unije da pošalje jasnu poruku da je pokušaj rehabilitacije ustaškog pokreta i zločinačke NDH nedopustivo.

- Ovo je još jedan u nizu primera koji potvrđuju da je hrvatsko društvo zadojeno netrpeljivošću i mržnjom perma svemu što je srpsko - istakao je predsednik Koalicije Miodrag Linta u izjavi Tanjugu.

Prema njegovim rečima, očito je da grupe i pojedinci u hrvatskom društvu smatraju da je konačno došao trenutak da se javno kaže da je današnja hrvatska država natavak zločinačke Nezavisne države Hrvatske i da je došlo vreme da se na javnoj sceni te zemlje ustaški zlikovci tretiraju kao borci za slobodu hrvatskog naroda.

- To je i pokušaj realizacije ideje prvog hrvatskog predsednika Franja Tuđmana koji je na prvom saboru HDZ-a, uoči prvih višestranačkih izbora 1990., rekao da je NDH istorijski izraz hrvatskog naroda za svojom državom - rekao je Linta.

2023 © - Vesti online