Utorak 25.08.2015.
09:54 >> 12:14h
Tanjug

Počela nova runda: Vučić i Mustafa "oči u oči"

Twitter/Federica Mogherini
Da li će se suprotstavljene strane u pregovorima postići dogovor o ZSO?

Kako je najavila kancelarija Evropske službe za spoljne poslove, dve strane će na sastanku nastojati da finalizuju sporazume o ZSO, kao i energetici, Telekomu, a razgovaraće se i o slobodi kretanja na mostu u Kosovskoj Mitrovici.

U Beogradu kažu da će se za pregovaračkim stolom razgovarati i o slučaju Olivera Ivanovića.

Nova runda dijaloga trebalo bi da donese odgovor na pitanje hoće li se dve strane složiti da ZSO treba da ima izvršna ovlašćenja po čemu su pozicije i dalje prilično udaljenje.

Ulozi su i u Beogradu i u Prištini veliki, jer od dogovora zavisi brzina napretka na evropskom putu obe strane, ali je uprkos tome jedino izvesno da srpski pregovarački tim od izvršnih ovlašćenja, koja su obećana građanima, ni po koju cenu neće odustati, a da je isto to, barem u zvaničnim izjavama, za albansku stranu neprihvatljivo.

Beograd dobio signale iz visokih političkih krugova u Briselu i u Vašingtonu da se mogu očekivati provokacije albanskih političara koje služe isključivo za dnevno političke svrhe.

Neizvesno je i da li će sporazum o ZSO danas, ukoliko dođe do približavanja stavova, biti samo parafiran ili potpisan, a situacija bi mogla biti nešto jasninja već nakon što se u Briselu završi sastanak radnih grupa.

Premijer Srbije Aleksandar Vučić rekao je u ponedeljak da mnogi, pa ni kosovski ministar spoljnih poslova Hašim Tači, ne znaju šta su izvršna ovlašćenja, te poručio da Srbija neće pristati da Kosovo bude suverena država kao što je Bosna i Hercegovina.

Dogovor svima u interesu

Kosovski premijer Isa Mustafa ocenio je danas na svojoj Fejsbuk stranici da je veliki interes da "Kosovo i njeni građani sa uspehom okončaju sporazume sa Srbijom u nekoliko oblasti, uz posredovanje EU i podršku SAD". Mustafa je na Fejsbuku naveo da susreti sa predstavnicima srpske vlade u Briselu "nisu susreti za kampanju, nego su susreti kojima se pokušava rešavanje problema koji već 15 godina guše Kosovo i paralizuju institucije koje se bave zivotnim pitanjima".

- Mi idemo u Brisel da se dogovorimo. Nećemo da pristajemo na ono što je protivno interesima Republike Srbije i našeg naroda na KiM. Idemo u Brisel i spremni smo da se dogovaramo i dogovorimo - naglasio je Vučić.

Konstatujući da ne voli da igra igru prebacivanja krivice, ali da je prošli put, jedini do sada, rekao da je prištinska delegacija došla da ne potpiše ništa, Vučić je zaključio: "Nadam se da će se ta situacija promeniti".

2024 © - Vesti online