Utorak 25.08.2015.
21:21
A. B. - Vesti

Strancima dati pravo glasa i državljanstvo

Reuters
Nije lako migrantima: Preduslovi za trajni boravak su najrestriktivniji u zapadnoj Evropi

Austrija je od ukupno 100 bodova dobila 50 i našla se na 20. mestu i tako poboljšala svoju poziciju iz 2007. za osam bodova.

Kako se ističe, na području tržišta rada integracija sprovedene su podsticajne mere poput specifičnih jezičkih kurseva za posao, deskova dobrodošlice ili crveno-belo-crvene karte. Autori studije ukazuju da su nove inicijative limitirane.

U pogledu kvaliteta političke participacije Austrija se našla na 21. mestu. Prema studiji, migranti su u velikoj meri isključeni iz demokratskih procesa, što ima negativan uticaj na integraciju pridošlica.

Prema podacima iz 2014. pravo glasa nema oko 450.000 građana država koje nisu iz EU i koji su stariji od 15 godina. Ukupno 6,4 procenata odraslog stanovništva nema pravo glasa. To je veći udeo nego u drugim zemljama EU, osim u Republici Kipar.

Što se tiče tržišta rada, Austrija je na 16. mestu. Istraživanje preporučuje jednostavnije priznavanje kvalifikacija stečenih u inostranstvu. Studija je pokazala i da su migranti u javnoj službi nedovoljno zastupljeni.

Austrija se po pitanju obrazovanja sa 47 bodova našla na 16. mestu U međuvremenu su učenici stranog porekla polovina svih bečkih đaka (od 1. do 4. razreda). Eksperti smatraju da obrazovne mere prethodnih godina nisu bile dovoljne zbog rastućeg broja učenika migrantskog porekla.

Austrija se po pitanju spajanja porodica našla na 31. mestu, a preduslovi za spajanje porodica i sticanje državljanstva spadaju u najrestriktivnije u Evropi. Autori studije savetuju uvođenje mogućnosti dvostrukog državljanstva i automatskog sticanja državljanstva za one rođene u zemlji.

Takođe su preduslovi za trajni boravak ocenjeni najrestriktivnijim u zapadnoj Evropi. U pogledu pristupa trajnom boravku, Austrija se našla na 22. mestu. Kada je reč o pristupu državljanstvu, našla se sa 26 bodova tek na 34. mestu. Autori studije ukazuju da oko 20 procenata osoba druge generacije nastanjene u Austriji nisu austrijski državljani.

Zdravstvo svetla tačka

Studija kaže da je zabeležen napredak integracionih mera u zdravstvenom sektoru i da se po ovom pitanju zemlja našla na 8. mestu.
Austrije nije dobila dobre ocene u borbi protiv diskriminacije i našla se na 23 mestu. Autori navode da su žrtve diskriminacije loše informisane o svojim pravima.

2024 © - Vesti online