Utorak 25.08.2015.
04:40
J. Arsenović - Vesti

"Smenjen" zbog nove funkcije

Fonet
Sve zamke reforme: Aleksandar Belić

Belić je tako demantovao pisanje beogradske štampe da je smenjen zato što se javno suprotstavio najavljenoj politici Vlade Srbije da u duhu opšte racionalizacije smanji broj zaposlenih i u visokom školstvu. Otkazima na univerzitetu i u institutima ne može da se pristupa kao i prema zaposlenima u državnoj upravi i u javnim preduzećima, smatra ugledni doktor fizike.

- Tačno je da sam pre četiri-pet meseci imao javne istupe protiv predloga da se mehaničkim otpuštanjem pet odsto ljudi racionalizuje visoko obrazovanje. Jednostavno, to nije moguće, mesta su normirana, izgubile bi se akreditacije za studijske programe i takav pristup bio bio poguban po naš univerzitet i naučne ustanove - objašnjava za "Vesti" Belić, koji je u prethodnih godinu dana kao državni sekretar bio zadužen za nauku i visoko školstvo u Ministarstvu prosvete.

Da je njegov pristup bio ispravan pokazuje i podatak da je Vlada odustala od otkaza na univerzitetima, a problem nedostatka novca rešen je umanjenjem finansiranja visokog školstva za izvestan procenat.

2024 © - Vesti online