Utorak 25.08.2015.
02:22
A. Vučićević - Vesti

Srpski u Norveškoj i Finskoj

Tanjug
Na konkurs se javilo 262 prosvetara

- Kao i prethodnih godina, Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja raspisalo je konkurs za nastavnike srpskog jezika koji će učiti našu decu u inostranstvu. Izabrano je 24 stalna nastavnika koji su zaposleni u školama u Srbiji, i 22 honorarna koja imaju prebivalište u zemljama u kojima će raditi. To je dva nastavnika više nego prošle godine. Bilo je mnogo zahteva da se zadovolji potreba za nastavnicima srpskog jezika u skandinavskim zemljama, tako da za sada šaljemo dva nastavnika, a očekujemo u budućnosti još novih odeljenja tamo - rekao je za "Vesti" Milovan Šuvakov, pomoćnik ministra prosvete.

Na konkurs se javilo 262 prosvetna radnika, a nakon testiranja u oblasti informatičke pismenosti, 121 nastavnik pozvan je na razgovor.

- Prilikom izbora trudili smo se da to pre svega budu ljudi koji nikada nisu išli u inostranstvo da rade. Uglavnom je mlađi nastavni kadar, a razlog za to je uglavnom bolje poznavanje savremenih tehnologija, što doprinosi lakšem prilagođavanju novim metodama učenja koje vladaju u svetu - kaže Šuvakov.

Nastavnici odlaze na dve do četiri godine, a nakon povratka ih čekaju njihova radna mesta u Srbiji, gde će, prema rečima Šuvakova, moći da upotrebe sva pozitivna iskustva koja nose iz drugih obrazovnih sistema. Plate finansira država Srbija. Za stalne nastavnike je prosečna plata oko 1.500 evra, dok se za honorarne saradnike zarada kreće oko 500 evra.

- Ukoliko bi se roditelji uključili sa nekim simboličnim doprinosima, nastava srpskog jezika u dijaspori bi mogla da bude još kvalitetnija. Ali roditelji uglavnom nisu zainteresovani - rekao je Šuvakov.

Učenici osim srpskog jezika uče i predmete "Moja otadžbina Srbija" i "Osnovna kultura srpskog naroda", a udžbenici su elektronski.

Odeljenja i u Nju Džerziju

Ministarstvo prosvete do sada nije slalo nastavnike srpskog jezika u Ameriku, ali zbog sve većeg broja zahteva, kako roditelja tako i konzularnih predstavništava, Šuvakov očekuje u budućnosti i odeljenja u SAD.
- Postoji plan da se u Nju Džerziju uvede dopunska nastava na srpskom jeziku, ali još je sve na nivou ideje. Finansije su uvek najveći problem, ali pokušavamo da nađemo najbezbolnije rešenje i za našu dijasporu i za srpski budžet - kaže Šuvakov.

2024 © - Vesti online