Utorak 25.08.2015.
06:30
24sata.rs

Pojava koja zbunjuje i lekare: Da li znate zašto vam zuji u ušima?

youtube.com
Lekari i dalje nemaju adekvatno objašnjenje za ovu iritantnu pojavu

Nije zgodno kada čuješ zvuk koji ne čuje niko oko tebe. Prema istraživanjima, čak 15 odsto društva pati od zujanja u ušima (tinitusa). Takve osobe čuju u glavi ili u ušima različite zvuke koji nemaju spoljni izvor. Ne mogu se ispitivati ni izmeriti pomoću bilo kog aparata jer ih čuje isključivo osoba koje pati od tinitusa.

- U literaturi nema konkretnog objašnjenja za zujanje u ušima. Neki od razloga mogu biti spondiloza, to jest okoštavanje vratnog dela kičme ili hronična upala ušiju i ušnih kanala - kaže specijalista opšte prakse doktorka Nevenka Dimitrijević.

Pravi razlog za ovaj sindrom se često ne zna, javlja se iznenada, a često pogađa mlade ljude.

- Velika buka i zvuk koji nadražuje ušne živce može da bude jedan od razloga. Medicina za ovu pojavu nema lek, ali se dešava da zujanje prođe spontano. Dovoljno je da se osoba skloni iz bučne sredine - kaže doktorka Dimitrijević.

Zujanje je ponekad i jedan od simptoma kod akutnih alergijskih stanja.

Ipak, šta god bilo naučno objašnjenje, Srbi nikad neće prestati da veruju u natprirodne moći tog "pištanja". Zato, kad vas neko sledeći put pita "koje mi uvo zuji", vi ga pristojno uputite u najbliži dom zdravlja.

Amerikanci otkrili prirodnu terapiju

Bazirajući je na rezultatima istraživanja, Amerikanci su napravili terapiju protiv upornih šumova u ušima. Metoda američkih naučnika se zasniva na upotrebi prirodnih antioksidansa, a to su japanska leska (ginkgo biloba) i koenzim Q10. Oni imaju neprocenjiva svojstva važna za zdravlje i zato, zahvaljujući svakodnevnom uzimanju, dozvoljavaju da se za kratko vreme eliminiše uporno zujanje u ušima.

2024 © - Vesti online