Utorak 25.08.2015.
00:12
Đ. Janković - Vesti

Susedi gaje bratske veze

Susret dva Zorana na gvozdenom mostu

Na mostu su se i ovoga puta sreli čelnici dva mesta, predsednik malozvorničke opštine Zoran Jevtić i načelnik zvorničke opštine Zoran Stevanović koji su bacanjem latica cveća u Drinu istakli neraskidive, višestruke veze dva suseda.

- Ovde se srećemo već nekoliko godina i šaljemo poruke da su Mali Zvornik i Zvornik dva grada u dve države, a jedna duša. Ovim mostom svakodnevno mnogo ljudi prelazi na obe strane odlazeći na posao i obavljajući druge svakodnevne delatnosti. Uvek odavde pošaljemo poruku da smo jedno i da nas granica uspostavljena posle 90-ih nikada neće razdojviti - kazao je Zoran Stevanović.

Njegov imenjak sa desne obale Jevtić kaže da će dva mesta nastojati da sarađuju na kulturnom planu i privredno koliko budu mogli.

Gvozdeni most je najkraća veza između dva grada i o njegovoj se rekonstrukciji govori već nekoliko godina, ali se ne zna kada će taj važan posao biti realizovan.

Mostu sagrađenom pre 85 godina odavno je neophodna rekonstrukcija, a predviđeno je da Vlada Srbije i Vlada Republike Srpske obezbede novac za realizaciju tog posla.

Kraljev most

Most Aleksandra Prvog Karađorđevića na kome ništa značajnije odavno nije rađeno najkraća je veza dva Zvornika. Sagrađen je 1929, a svečano otvoren i osvećen 12. januara 1930. u prisustvu kralja Aleksandra. Gvozdena konstrukcija teška je 950 tona, most dugačak oko 150 i širok sedam metara, a izgradnja je koštala oko 13,5 miliona tadašnjih dinara. Služio je za drumski saobraćaj, ali ga poslednjih godina koriste samo pešaci.

2024 © - Vesti online