Ponedeljak 24.08.2015.
14:31
Tanjug

Udruženja roditelja nezadovoljna: "Sraman Nacrt zakona!"

Tanjug
Predlaže da jednoglasno odbiju Nacrt zakona: Mirjana Novokmet

- Nacrt Zakona koji nam je dostavljen je sraman i treba svi jednoglasno da ga odbijemo - rekla je Mirjana Novokmet iz Beogradske grupe roditelja na konferenciji za novinare u Medija centru.

Prema njenim rečima, taj Nacrt zakona ne štiti prava roditelja, već ih sprečava da dođu do istine o svojoj deci.

Novokmet tvrdi da je predložena zakonska rešenja država uradila bez učešća roditelja nestale dece.

Ona je negodovala zbog ograničenja prava na zakonsku zaštitu na slučajeve novoređene dece za koje postoji sumnja da su nestala u porodilištima u Srbiji od 1. januara 1970. godine, a za koje je nastupila zastarelost krivičnog gonjenja, tvrdeći da bi taj datum trebalo da se protegne na period od posle Drugog svetskog rata, jer će u suprotnom mnoge porodice biti oštećene.

Takođe tvrdi su Nacrtom zkaona data mala ovlašćenja specijalizovanoj jedinici u okviru MUP-a koja bi trebalo da sprovodi istražne radnje u postupku na osnovu zahteva suda.

Novokmet je pitala zašto je pravo na tužbu ograničeno samo na roditelje, braću sestre, babe i dede, a nije dato i deci koja žele da saznaju svoje biološko poreklo. Ona je najavila da će udruženja roditelja tražiti ustavnu zaštitu kao i zaštitu Evropskog suda za ljudska prava.

Predstavnik Udruženja za istinu i pravdu o nestalim bebama Radiša Pavlović tvrdi da za rešavanje njihovog problema poseban zakon nije ni trebalo da se donosi, jer se na taj način, kako je naveo, samo kupuje vreme. On je govorio o manipulaciji razniih državnih službi, kako vojnih tako i policijskih, tvrdeći da bi one, kada bi htele, mogle da uđu u trag njihovoj "otetoj deci".

Ministarstvo pravde je početkom meseca saospstilo da je cilj Zakona utvrđivanje istine o novorođenoj deci za koju se sumnja da su nestala u porodilištima u Srbiji, kao i da će javna rasprava trajati do sredine septembra, tako da sporna rešenja mogu da budu diskutovana i eventulano promenjena pre usvajanja konačnog akta.

U Nacrtu zakona o postupku utvrđivanja činjenica o položaju novorođene dece navodi se da će se primenjivati na slučajeve novoređene dece za koje postoji sumnja da su nestala u porodilištima u Srbiji od 1. januara 1970. godine, a za koje je nastupila zastarelost krivičnog gonjenja.

Predviđeno je i da sud odredi pravičnu naknadu predlagaču za nematerijalnu štetu zbog povrede prava na porodični život ili zbog toga što nije moguće utvrditi položaj nestalog deteta, ako je u predlogu za pokretanje postupka istaknut zahtev za pravičnu naknadu. Sud, prema Nacrtu zakona, pribavlja dokaze i podatke od nadležnih državnih i drugih organa i fizickih i pravnih lica koji su dužni da ih na zahtev suda dostave u roku od 30 dana od dana prijema zahteva.

Sud može da kazni novčanom kaznom od 10.000 do 150.000 dinara fizičko ili odgovorno lice, odnosno kaznom od 30.000 do 1.000.000 dinara pravno lice, ako traženi dokazi i podaci ne budu dostavljeni u propisanom roku.

2024 © - Vesti online