Ponedeljak 24.08.2015.
05:15
B. Božin - Vesti

Reporter "Bilda" s izbeglicama na granici: "Srbi puštaju, Nemac vraća"

Reuters
Reporter se priključio hiljadama izbeglica, da vidi kroz šta sve zaista prolaze (Foto: ilustracija)

Na samsung telefonu najpre su uključili aplikaciju na kojoj su označili put kojim će preko kukuruznih polja pokušati da ilegalno pređu granicu. Potrčali su kroz njivu praćeni kišom kao iz kabla, kada se odjednom isprečila srpska pogranična patrola, naoružana automatskim oružjem, piše nemački novinar, a među njima se nalazio i jedan nemački graničar, član EU agencije Fronteks koja je poslala svoje ljude kao pomoć srpskim kolegama.

Srpski graničari su im saopštili da moraju da se vrate u Makedoniju i zatraže azil. Posle duže diskusije, patrola se složila da propusti žene sa decom, ali da svi ostali moraju nazad.

- Mi bismo vas pustili, ali Nemac ne dozvoljava! Pokušajte kasnije, tamo malo levo kroz šumu - došapnuo im je srpski policajac.

Kolona je odlučila da ga posluša, kada je odjednom pred njih izašao mladić dvadesetih godina, koji je zatražio od svakoga po pet evra da ih prevede na drugu stranu. Na pitanje da im pokaže svoja dokumenta, mladić je odjednom postao agresivan i počeo da doziva pojačanje. Pojavila se nekolicina momaka na motorima, a jedan od izbeglica je povikao:

- Mafija, hoće da nas opljačkaju... Trčali smo prema Srbiji kao da nam život zavisi od toga - piše Ronchajmer.

Uskoro su naleteli na sledeću srpsku patrolu, u kojoj se ovoga puta nije nalazio Nemac. Srbi su propustili namučene ljude, koji su napokon stigli u jednu džamiju u Preševu, gde su prespavali. Ujutru su u gradu kupili hranu i vodu i prijavili se u policijsku stanicu gde su dobili dokumenta.

- Već u podne smo bili u autobusu za Beograd, a 25 evra za kartu bila je poslednja gotovina koju sam imao - piše nemački novinar.

Njegovi sirijski sapatnici su i pored svih muka optimisti:

- Preživeli smo Alepo, ovo ovde ćemo sigurno uspeti da prođemo - završava dramatičnu reportažu novinar "Bilda".

2024 © - Vesti online