Ponedeljak 24.08.2015.
18:00
B. Đokić - Vesti

Beograd se igra vatrom

Reuters
Potresni prizor: Izbeglice na ničijoj zemlji između Grčke i Makedonije

Uz svu dramu oko prihvatanja i zbrinjavanja izbeglica, gotovo niko ne postavlja pitanje da li ovoliki broj ljudi sa Bliskog istoka, Avganistana i Zapadne Afrike može da izazove socijalne i zdravstvene probleme, ali i poveća opasnost od terorizma.

Za sada Evropska unija, čini se, kao da sve što se dešava na Balkanu posmatra nemo, bez jasne ideje kako da pomogne državama ugroženim izbeglicama i kako da spreči nove talase migranata koji preko Turske, Grčke, Makedonije i Srbije prelaze u EU.

Povodom ove situacije, Srpska narodna partija, čiji je predsednik Nenad Popović, bivši funkcioner DSS-a, zatražila je što hitnije podizanje zida na granici sa Makedonijom, kako bi se sprečila najezda migranata u Srbiju.

Ispred Prihvatnog centra u Preševu juče su izgladneli i izmoreni migranti formirali red dug i po pola kilometra. Nakon nekoliko dana gušanja sa makedonskom policijom na graničnom prelazu Bogorodica ka Grčkoj, uspeli su da se probiju do Srbije. U izjavama za medije navode kako su zadovoljni tretmanom u Srbiji i postupcima policije prema njima.

Međutim, postoji strah srpskih bezbednosnih službi da se među njima kriju i potencijalni teroristi. Većina izbeglih je iz Sirije, zemlje pocepane građanskim ratom, u kojoj veliki deo teritorije drži Islamska država. Ova teroristička organizacija obećala je da će proširiti aktivnosti na Evropu, kojoj preti terorom.

Strah od epidemije

Jedan od problema sa ovim izbeglicama je i mogućnost ne samo društvenih nemira u Srbiji, zbog sve većeg nezadovoljstva stanovništva zbog njihovog priliva, već i različitih epidemija. Naime, iako se zdravstvena situacija među migrantima pomno prati i oni se pregledaju po ulasku u Srbiji, jedan broj prolazi kroz Srbiju bez ikakve kontrole. Oni ilegalnim kanalima ulaze u zemlju i nemaju kontakta sa srpskim vlastima u centrima za azil.

Kao što su "Vesti" već pisale, srpske bezbednosne službe pokušavaju na sve načine da provere da li se među izbeglicama nalaze budući teroristi.

- Znamo da se među njima kriju i osobe koje su poslate u ovom izbegličkom talasu da se prokrijumčare u Evropu i tamo izvode terorističke napade. Veoma nam je teško da ih otkrijemo. Naime, azilantima se na ulasku u Srbiju uzimaju samo lični podaci. Zbog propisa i standarda u ponašanju prema azilantima, mi nemamo pravo da ih tek tako saslušavamo. Potrebne su dozvole direktora BIA ili policije za to, a dok se dozvole dobiju, oni su već izašli iz zemlje. Tako ne možemo da saslušamo osobe koje nam se učine sumnjivim, praktično su nam vezane ruke - kažu u srpskim bezbednosnim službama za "Vesti".

Da je bezbednosna situacija u Srbiji vrlo škakljiva, smatra i ministar policije Nebojša Stefanović.
- Država je veoma oprezna, uposlen je veliki broj policajaca koji kontrolišu da prisustvo migranata u zemlji ne bude bezbednosni problem za naše građane - smatra Stefanović.

Ono što je još specifično za migrante koji prolaze kroz Srbiju jeste i da oni generalno dolaze iz bogatijih slojeva društva u svojim zemljama.
- U Beogradu smo primetili poslednjih nedelja veliki broj mladića iz Sirije ili Iraka kako se provode po diskotekama, imaju novac za taksi, autobuse, kupuju garderobu. Naravno, nisu svi takvi. Beda i sirotinja, pogotovo iz Sirije, nalazi se u milionskim izbegličkim kampovima na granici ove zemlje sa Turskom. Ako oni krenu ovamo, to će tek biti problem - dodaje izvor "Vesti".

Da je situacija u Srbiji stabilna, ali da se bezbednosni izazovi svakodnevno povećavaju, smatra i Momir Stojanović, predsednik Odbora za kontrolu službi bezbednosti Narodne skupštine, koji je nedavno izašao sa informacijom da se u Srbiji grade kampovi za prihvat 400.000 izbeglica, što je ubrzo demantovano.

- U Srbiji se nalazi više od 83.000 migranata, većinom u tranzitu, na putu ka državama EU. Nepoštovanje Zakona o azilantima od strane ovih migranata, koji su dužni da se u roku od tri dana jave prihvatnim centrima, otvara mogućnost od kriminala među pojedincima, posebno kada im bude ponestalo novca - izjavio je Stojanović za medije.

EU ostavila Balkan da se sam bori

Makedonski ministar unutrašnjih poslova Mitko Čavkov rekao je kako je ova zemlja suočena sa velikim brojem izbeglica sa Bliskog istoka i da se sa izbegličkom krizom snalazi apsolutno sama, jer je izostala pomoć Evropske unije. Slična je situacija i u Srbiji. Osim hitne pomoći EU od 390.000 za pomoć u zbrinjavanju migranata, za sve ovo vreme nikakva druga konkretna pomoć iz Brisela nije stigla Srbiji.

2024 © - Vesti online