Ponedeljak 24.08.2015.
00:11
O. Ikodinović - Vesti

Pobeda sa pokvarenim tenkovima

Tenkisti Saša Karadžić, Strahinja Grbić i Vladica Tasić

Pehovi su i u poslednjem krugu pratili naš tim, koji nije mogao da ispali nijedan od tri projektila topom, a nije postojala mogućnost zamene tenka jer je zbog neispravnosti to već jednom učinjeno. Zbog toga je poslednja srpska posada morala da vozi tri kaznena kruga, ali ni to nije omelo njihov uspeh.

- Za Srbiju - uzvikivali su srpski tenkisti dok su ponosno nosili srpsku trobojku i koračali ka pobedničkom postolju, do kojeg ih je predvodio pukovnik Željko Kuzmanović.

- Jako sam ponosan što je Srbija treća. Biti iza dve svetske sile Rusije i Kine, a ispred vojski Kazahstana i Indije, koja ima 1.200.000 vojnika samo u kopnenoj vojsci je veliki uspeh - rekao je za "Vesti" srpski ministar odbrane Bratislav Gašić, koji je prisustvovao finalu i svečanoj završnici prvih Međunarodnih armijskih igara u Rusiji.

Upravo, finalom Tenkovskog biatlona, svečanim programom i veličanstvenim vatrometom nad Alabinom, prošlog vikenda, završena je prva u istoriji vojna Olimpijada, koja se od 1. do 15. avgusta održavala na 11 vojnih poligona širom Rusije.

Rečni šou

Govoreći na ceremoniji zatvaranja ministar odbrane RF Sergej Šojgu je zahvalio učesnicima takmičenja na "lepoj i časnoj borbi".

- Dve nedelje, svakog dana, od jutra do večeri, vi ste na poligonima naše zemlje, na moru i u vazduhu, pokazivali ono čemu su vas učili i čemu vas pripremaju - rekao je Šojgu.
Na "bojnom polju" širom Rusije, sukobilo se 57 ekipa, oko 2.000 vojnika, iz 17 zemalja: Rusije, Srbije, Kine, Indije, Belorusije, Venecuele, Egipta, Kazahstana i drugih zemalja, u čak 14 disciplina.

Za titulu najboljih borili su se praktično svi rodovi vojske: tenkisti, piloti, mornari, artiljeristi, padobranci, inženjerci... Takmičili su se čak i najbolji vojni kuvari. Ruska armija je pokazala da joj nema premca i ubedljivo je trijumfovala u skoro svim disciplinama. Više od 250.000 gledalaca i 2.000 ruskih i stranih novinara, uključujući i one iz zemalja NATO, pratilo je uživo ovu istorijsku vojnu Olimpijadu.

Ministar odbrane Bratislav Gašić u prvim redovima

Rusko Ministarstvo odbrane je gotovo svakodnevno podizalo svoju avijaciju da bi prevezli novinare u različite, pa i daleke regione Rusije, kao što je ruska Republika Dagestan, udaljena od Moskve skoro 2.000 kilometara. Letelo se helikopterima i avionima.

Ekipa "Vesti" je za samo desetak dana obišla pet ruskih regiona iz Moskve, i prevalila put od oko 7.000 kilometara. Na svakom od poligona priređivani su pravi spektakli, a možda najjači utisak su, osim tenkista, ostavili inžinjerci Rusije, Kine i Belorusije na reci Oki, kraj Muroma, u Vladimirskoj oblasti. To je bila možda najteža i najekstreminija faza ovog takmičenja, koja je nosila naziv Otvorena voda.

Uz podršku avijacije i artiljerije, pontonerija je postavljala pontone preko reke Oke, priređujući takav veličanstven šou kakav dosad nije viđen.

Reporterka "Vesti" sa srpskim tenkistima

Zadatak vojnih timova je bio neverovatno težak - da razgrnu ruševine i izbegnu minska polja, otvore prolaz za borbena vozila i tehniku, evakuišu ranjenike preko reke (širine 300 metara), sklope ratni brod težine 60 tona, postave pontone i što je brže moguće prebace tešku vojnu tehniku i ljudstvo na drugu obalu. Za učešće na "Otvorenoj vodi", kineska vojska je dovezla više od 40 jedinica inžinjerijske tehnike, dok je ekipa Belorusije nastupala koristeći rusku vojnu tehniku.

Obuka inženjera

Načelnik inženjerske vojske Oružanih snaga RF, general-potpukovnik Jurij Stavicki, rekao da Srbija i Egipat planiraju da učestvuju na narednom takmičenju vojnih inženjera, a predstavnici Ministarstva odbrane Srbije izrazili su želju da obučavaju svoje pontonirce u Rusiji, a pregovori se već vode.

Igre su pokazale da ovakva takmičenja ujedinjuju i jačaju prijateljstva, poverenje i saradnju među armijama stranih zemalja. Čini se da su srpski vojnici najprisnije odnose uspostavili sa Rusima i Belorusima. Zbijale su se šale, međusobno su se bodrili i podržavali.
Očekuje se da će iduće godine broj zemalja učesnica biti i veći, a da će se takmičenju priključiti i neke zemlje članice NATO-a. Ima nagoveštaja da bi vojna Olimpijada mogla da se održava svake godine u različitim zemljama, ukoliko druge države izraze spremnost da organizuju ovako veliki događaj. Takođe, spominje se varijanta da se i dalje održavaju u Rusiji po olimpijskom rasporedu - na svake četiri godine.

Vojne tajne

Tenkovski biatlon je privukao veliku pažnju medija budući da je na ovom atraktivnom takmičenju učestvovalo čak 13 zemalja, uključujući i Srbiju. Na Međunarodnim armijskim igrama od stranih ekipa najbrojniji su bili Kinezi, koji su se takmičili u čak 12 disciplina, a zatim slede Belorusi, koji su se nadmetali u devet kategorija. Rusija je jedina zemlja koja je učestvovala u svih 14 disciplina. Većina zemalja koristila je rusku vojnu tehniku, osim Kine koja je dovezla svoju. Zanimljivo je da kineska vojska nije dozvoljavala da se zaviri u njihovu tehniku, a navodno to čak nisu dozvolili ni za vreme prolaska carinskih formalnosti na granici.

Vežbe padobranaca

Komandant Vazdušno-desantnih jedinica vojske RF Vladimir Šamanov je najavio da će već idućeg meseca u Novorosijsku biti održane zajedničke vežbe padobranaca Rusije, Srbije i Belorusije, pod nazivom Slovensko bratstvo i pozvao je ekipu "Vesti" da prisustvuju ovim vežbama.

2024 © - Vesti online