Nedelja 23.08.2015.
22:45
Ž. M. - Vesti

Seoska svadba iz 4.000 delova

Dragan s jednom od maketa

Ove godine je proslavio pet godina tog mukotrpnog rada i u novoj kući na očevom imanju izložio je sve što je dobro domaćinstvo imalo u drugoj polovini prošlog veka.

Ovog leta je izložio i novu makete "Srpska seoska svadba" i okupio rodbinu i prijatelje iz Šapca, Loznice, Koceljeva da vide njegove rukotvorine.

- Makete sam počeo da radim pre pet godina, sasvim slučajno, i to kada sam hteo da pokažem supruzi kako bi trebalo da izgledala naša nova kuća. I to mi je prva i najdraža maketa. Onda sam počeo da radim roditeljsku kuću, pa maketu pocerskog sela iz dvadesetog veka i tako jedna za drugom i stvorila se ljubav prema maketama. Makete radim u svom stanu u Herisauu na osnovu crteža. Radnim danima radim po dva-tri sata, subotom i do osam sati dnevno, a nedeljom se odmaram. Svaki detelj, sitnica, rađeni su po sećanju iz mladih dana uglavnom od lipovog drveta, jer se dobro obrađuje. Za maketu "Srpska seoska svadba" koristio sam više od 4.000 delova, na kojih je utrošeno 1.000 sati strpljivog rada. Otišao sam iz Jugoslavije u Švajcarsku polovinom osamdesetih godina i jedva čekam da odem u penziju i vratim se u rodno selo, da na miru ostvarim još neke zamišljene projekte - ističe Dragan.

2024 © - Vesti online