Nedelja 23.08.2015.
13:24
Tanjug

Porošenko traži podršku: Zajedno protiv "ruskog agresora"

Reuters
Traži jedinstvo svih političkih stranaka u Ukrajini: Petro Porošenko

Porošenko je iskoristio svečano podizanje zastave uoči Dana nezavisnosti u ponedeljak da pozove svoje koalicione saveznike da stave po strani svoje sumnje i glasaju za ustavne amandmane kojima se dodeljuje specijalni status pokrajinama na istoku Ukrajine koje su trenutno pod kontrolom proruskih snaga, preneo je Rojters.

Predloženi amandmani, o kojima će se u parlamentu glasati 31. avgusta, podelili su ukrajinsku prozapadnu koaliciju, pa je krajnje neizvesno da li će vlada obezbediti neophodnih 226 glasova kako bi amandmani prošli u drugo čitanje u parlamentu.

Neki od koalicionih saveznika Porošenka su izloženi pritisku, posebno od strane militantnih paramilitarnih grupa koje se protive bilo kakvom popuštanju proruskim snagama.

Govoreći o "prolivanju ukrajinske krvi na istoku od strane ruskog agresora", Porošenko je rekao:

- Upućujem direktan poziv svim političkim snagama, posebno onima okupljenima u parlamentarnoj koaliciji, da se udruže u korist Ukrajine.

Uvođenje decentralizacije, kojom će regioni dobiti više prava da odlučuju o sopstvenoj sudbini, deo je dogovora postignutog na mirovnim pregovorima u Minsku, u kojima su učestvovali Ukrajina, Rusija, Nemačka i Francuska, a rezultovali su prekidom vatre.

Ukrajinske vlasti su mobilisale veliki broj policajaca kako bi povećali bezbednost tokom vikenda i Dana nezavisnosti u ponedeljak, kad će u Kijevu biti organizovan marš vojnika sa prve linije fronta.

U konfliktu između ukrajinskih i proruskih snaga na istoku Ukrajine je poginulo više od 6.500 ljudi, među kojima i veliki broj civila.

2024 © - Vesti online