Subota 22.08.2015.
21:39
Tanjug

Mesto u vozu za Srbiju - najveća sreća migranata

Tanjug/AP
Zatvaranjem granice vojska i policija uvele red na železničkoj stanici

Da bi ušli u vagone, migranti čekaju u redu, vidno uzbuđeni, uprkos umoru i iscrpljenosti srećni su, a kad uđu u vagone mašu i prstima pokazuju "V", znak za pobedu. Njihova odredišta su, rekli su reporteru Tanjuga, Nemačka, Norveška, Švedska.

Jedan uspaničeni muškarc sa detetom na leđima odbijao je da uđe u voz, uzvikujući da to ne želi dok uz njega ne bude i njegova žena. Policajac ga tešio rečima da ne brine i da će svi ući, pa i njegova žena, što se kroz nekoliko trenutaka u dogodilo.

A u vozu do Tabanovaca, na severnoj granici Makedonije ka Srbiji, Sadim iz Sirije priča da se uputio u Nemačku. Do Makedonije je, kaže, došao preko Turske. Reporteru Tanuga je ispričao da nije očekivao da će na grčko-makedonskoj granici biti zaustavljen. Porodica je sa njim i srećan je što nastavljaju put jer, kako kaže, čuo je da Srbija ne pravi problem izbeglicama. Uveren je da će uskoro njegova porodica i on postići željeni cilj i domoći se Nemačke.

Reuters
Haos se preselio na polja oko Đevđelije

Za Ahmada iz Avganistana nije bilo veće sreće od trenutka kada je ušao u voz za Tabanovce. On želi u Norvešku, zajedno sa Moamerom koji je iz Pakistana.

Mnogi, međuitm, odbijaju da govore pred kamerom, jer, kako su objasnili, boje se za bezbednost svojih bližnjih koji su ostali u ratom zahvaćenoj Siriji i drugim zemljama Bliskog istoka. Prema njihovim rečima, ako bi ih neko ko ne treba, video na TV, njihovim bližnjima bi se moglo desiti ono najgore.

Na putu ka Tabanovcima oni su sreći, jer su se bar na neko vreme sklonili od kiše koja od subote ujutru pljušti u ovom delu Makedonije, ali i uvereni da su na dobrom putu ka "boljem sutra".

Volonterka makedonske NVO "Pomozite migrantima" Aleksandra Davidovska rekla je da migrante u Tabanovcima čekaju autobusi UNHCR-a, koji će ih voziti dalje ka Srbiji.

2024 © - Vesti online