Nedelja 23.08.2015.
08:49
B. B. - Vesti

Nemačka: Pokušali da spale utočište za azilante

Reuters
Novi napad na izbeglički smeštaj u Berlinu

Stražar je povikao i krenuo ka njima, na šta su nepoznati bacili zapaljeno drvo preko ograde i počeli da beže. Zapaljene daske pale su desetak metara od zgrade na travnjak. Jedan azilant je probuđen galamom crevom za zalivanje ugasio vatru.

Policija je krenula u potragu za napadačima i privela troje osumnjičenih, dvojicu muškarca i jednu ženu. Samo veče pre toga u četvrti Moabit je jedan izbeglica izboden nožem i opljačkan. Teško povređeni azilant je uspeo da se vrati u kamp, gde se obliven krvlju srušio. Hitno je operisan, a policija istražuje i ovaj slučaj.

Prošle jeseni redovno je dolazilo do demonstracija desnih populista i neonacista koje je organizovala NPD i kontrademonstracija onih koji su podržavali prihvat izbeglica. U Hajdenau (Saksonija) je oko 1.000 ljudi demonstriralo u petak protiv prihvata izbeglica.

Radikalni desničari su bacali kamenje, palili petarde i uzvikivali ksenofobične parole. Juče je u ovom mesto od 16.000 stanovnika trebalo da stigne 250 izbeglica. Policija je morala nasilno da raščisti ulicu i da upotrebi suzavac, pri čemu je bilo povređenih na obe strane.

2024 © - Vesti online