Nedelja 23.08.2015.
06:11
Lj. I. - Vesti

Mandat za pakleni plan EU

Reuters
Brzo po pobedu: Cipras se otarasio tvrdog krila Sirize

Aleksis Cipras se nada da bi mu sveži izbori mogli doneti snažniji mandat, budući da trenutno nema parlamentarnu većinu i oslanja se na poslanike opozicije. Ciprasova računica je jasna i bazira se na izbornom sistemu u Grčkoj koji prvoplasiranoj partiji na izborima automatski dodeljuje 50 mandata, dok se ostali raspoređuju prema procentu dobijenom od građana.

Siriza je i dalje najjača, iako značajno oslabljena, a Cipras želi da se s jedne strane otarasi tvrdog krila levice koje je već postalo nova partija - Narodna unija, kao i da dobije glasove pre nego što krenu paklene mere štednje koje će mu sasvim sigurno okruniti popularnost.

Čelnik nove levičarske stranke Narodna unija misli da bi bilo bolje da je Grčka napustila evrozonu. Zasad je u stranci 25 nekad Sirizinih poslanika, koji su se pobunili zbog teških mera štednje koje su zahtevali kreditori.

Ali, poreske reforme, štednja i rezovi bili su glavni uslovi za pomoć Grčkoj i njen ostanak u evrozoni. Uniju vodi bivši ministar energetike Panagiotis Lafazanis, koji tvrdi da bi za Grčku bilo bolje da je napustila evro i vratila se drahmi.

Ciprasa i dalje podržava 61 posto građana, a podršku Sirizi i dalje daje njih oko 34 posto. Veruje se da će Cipras na izborima pobediti i da će onda primeniti dogovor sa EU. U parlament će verovatno ući tri partije koje se protive dogovoru s Briselom, Komunistička partija, fašistička Zlatna zora i novoformirana Narodna unija. Međutim, ove tri partije teško mogu da osvoje značajan broj mandata, a i saradnja među njima je nemoguća.

Brisel sve posmatra

Lideri evrozone na situaciju u Grčkoj daju oprezne komentare.
- Ključno je da Grčka ispoštuje svoja obećanja evrozoni - kratko je rekao šef evrogrupe Jeren Dijselblem.
Evropska komisija je saopštila da su izbori u Grčkoj unutrašnje pitanje koje se ne tiče EU, sve dok vlada u Atini, ko god da je sastavi, ispunjava potpisane sporazume.

2024 © - Vesti online