Nedelja 23.08.2015.
00:11
blic.rs

Građani u čudu: Ogromna crvena lopta gazila sve pred sobom

Instagram/jeremy419
Neoičan prizor na ulicama Toleda: Građani jedva uspeli da zaustave loptu

Nemoćni građani su potrčali za njom, ali ona se kretala prilično brzo, pa je pregazila i nekoliko parkiranih automobila. Ipak, s obzirom da je reč o skulpturi na naduvavanje, osim neverice i pomalo panike, materijalna šteta gotovo da nije zabeležena. Samo je jedan saobraćajni znak ostao blago savijen.

Kako piše ABC News, loptasta skulptura prečnika četiri i po metra bila je postavljena između jedne poznate zlatare i restorana, a sve u sklopu projekta "Crvena lopta" lokalnog muzeja. U sredu je Toledo zahvatilo olujno nevreme koje je pokrenulo loptu i ona je počela da se nekontrolisano kotrlja gradom.

- Počelo je da pljušti, lopta je bila mokra i klizava. Dunuo je i vetar koji ju je pokrenuo - ispričala je za ABC News predstavnica za javnost muzeja, Keli Garou.

Opisala je kako je lopta posle nekontrolisane jurnjave gradom iznenada skrenula levo, nakon čega su ljudi, među kojima je bilo radnika muzeja i konobara iz obližnjih kafića, ipak uspeli da je zaustave i ispumpaju je. Pozvali su kamion u koji su natrpali ispumpanu skulpturu i ona je konačno uklonjena sa ulice i odvezena na popravku.

- Izrađena je od istog materijala kao i gumeni čamci za spašavanje pa ju je bilo lako zakrpiti. U četvrtak smo je za svaki slučaj pričvrstili za jedno vozilo - pohvalila se predstavnica za javnost i dodala da je već u četvrtak bila izložena na novoj lokaciji u gradu.

Inače, autor ove instalacije je Kurt Perške iz Njujorka, koji je crvenu loptu poslednjih deset godina prikazao u brojnim svetskim metropolama. Kako sam kaže, uspeo je da je ugura u sasvim neočekivane prostore u Abu Dabiju, Parizu, Torontu, Sidneju i Montrealu, između ostalih.

- U deset godina prikazivanja ove instalacije ništa se slično nije dogodilo. Drago nam je da nije bilo povređenih. To je velika mekana lopta koja ne razbija stvari - rekao je između ostalog Perške.

2024 © - Vesti online