Subota 22.08.2015.
14:06
Tanjug

"Kolindina izjava je cinična i neistinita, Srbi su u Hrvatskoj građani drugog reda"

Srna
Jasna poruka da Srbi u Hrvatskoj nisu dobrodošli: Miodrag Linta

Linta je podsetio da u Hrvatskoj već dve godine traje antisrpska kampanja čiji je cilj da se srpskim povratnicima i prognani Srbima pošalje poruka da nisu dobrodošli i da je najbolje da se isele ili asimiluju.

- Brojne činjenice potvrđuju tezu da su preostali Srbi u Hrvatskoj građani drugog reda jer su diskriminisani od strane nadležnih državnih organa i u delu zakonodavstva - navedeno je u saopštenju.

Linta smatra da u Hrvatskoj ne postoji stvarna politička volja da se Srbima vrate oduzeta stanarska prava, poljoprivredno zemljište, devizna štednja, isplate zaostale i neisplaćene penzije, omogući naknada štete za uništenu imovinu u terorističkim akcijama, kazne počinioci zločina nad srpskim civilima i zarobljenicima.

Takođe, je neophodno da se kazne i oni koji pozivaju na nasilje i šire govor mržnje prema Srbima, donese zakon koji će regulisati status i odštetu za sve civilne žrtve rata, poštuje ustavni zakon o pravima nacionalnih manjina, kada je u pitanju zapošljavanje Srba u javnom sektoru i upotreba ćirilice i srpskog jezika u društvenom i javnom životu.

- Stoga, izjava hrvatske predsednice ne predstavja iznenađenje uzimajući u obzir njenu prošlost i političko opredeljenje - naveo je Linta.

2024 © - Vesti online