Subota 22.08.2015.
13:10
Blic.rs

Evo zašto "fića" neće skoro za Rusiju

FIAT
Neće skoro za Rusiju

Kako potvrđuju izvori iz Moskve, pregovori su zastali pre nego što se uopšte došlo do pitanja o kojim kvotama za izvoz "fijata 500L“ iz Srbije može biti reči.

Na razgovorima iz 2013. godine na ovu temu pominjano je da je srpski zahtev da se bez carine između Srbije i Rusije prometuje oko 10.000 automobila.

Interesovanje za bescarinski uvoz u Srbiju i zahtev za uključenje u tarifnu kvotu ruskom ministarstvu je u prethodnom periodu podnela samo grupa GAZ.

Da od ovog posla zasad nema ništa, za list "Blic“ potvrđuje i ministar trgovine i telekomunikacija Rasim Ljajić, koji je ranije bio veliki optimista da će se "fijat 500L“ iz Kragujevca već u ovoj godini prodavati na ruskom tržištu bez carine.

Proširivanje lista proizvoda koje se bez carina prodaju u Srbiji i Rusiji, a na bazi sporazuma o slobodnoj trgovini koji od 2000. godine dve zemlje imaju, treba da potvrdi Savet evroazijske ekonomske zajednice.

"Iako je bilo najava da će se još proletos ova tačka naći na dnevnom redu Saveta, to nije urađeno. A bez saglasnosti svih članica carinske unije koju čine Ruska federacija, Belorusija, Kahzastan, a odnedavno i Jermenija, nema ni odluke o bescarinskom prometu automobila. Prema našim informacijama, neke od članica carinske unije nisu saglasne da se najavljivana odluka i sprovede", kaže za list "Blic“ izvor iz Nemanjine 11.

I prema nezvaničnim izjavama nadležnih u Ministarstvu industrije i trgovine u Moskvi, stiče se utisak da je predlog o stavljanju dodatnih proizvoda na listu roba koja se u prometu između Srbije i Rusije ne plaća carina, stavljen potpuno ad akta.

Sagovornici iz Moskve su, naime, rekli da je inicijativa o proširenju liste bila politička ideja koju je trebalo sprovesti u delo.

Međutim, kako sve odluke o carinskim olakšicama koje donosi zvanična Moskva automatski važe i za Belorusiju, Kahzastan i Jermeniju, logično je da postoji mogućnost da neke od ovih zemalja budu protiv.

Izvori iz Moskve, međutim, ne isključuju mogućnost da će se ovo pitanje ponovo naći u agendi za najavljeni susret premijera Srbije Aleksandra Vučića sa premijerom Ruske Federacije Dmitrijem Medvedevim i predsednikom Vladimirom Putinom.

2024 © - Vesti online