Subota 08.05.2010.
20:35 >> 21:29h
Tanjug

Godišnjica pobede nad fašizmom

Počasna paljba na Kalemegdanu


 

Svečanoj artiljerijskoj paljbi prisustvovalo je nekoliko stotina građana, a svečanost je uveličao i orkestar Vojske Srbije.


U čast državnog međunarodnog praznika Šutanovac je otvorio deo stalne izložbene postavke Vojnog muzeja posvećene Drugom svetskom ratu.

Tom prilikom, Šutanovac je istakao da se loše odluke i greške iz Drugog svetskog rata, koje su dovele do ogromnih stradanja, više ne smeju ponoviti.

Tadić u Moskvi

 

Predsednik Srbije Boris Tadić doputovao je u subotu uveče u Moskvu, gde će u nedelju prisustvovati vojnoj paradi i proslavi 9. maja - Dana pobede.
Tadić će pre toga sa šefovima država i vlada niza zemalja biti na prijemu kod predsednika Rusije Dmitrija Medvedeva, koji će potom govoriti pre parade na Crvenom trgu.
Predviđeno je i polaganje venaca na Grob neznanog junaka, kao i svečani ručak koji domaćini priređuju za strane goste. U delegaciji Srbije je i ministar spoljnih poslova Vuk Jeremić.

On je rekao da u godini u kojoj slavimo 65. godišnjicu pobede nad fašizmom ne možemo da ne kažemo da je Jugoslavija, a velikim delom i tadašnja Srbija, pretrpela ogromne gubitke u borbi protiv fašizma.

Šutanovac je naveo da je gotovo 10 odsto populacije koja je živela na tom prostoru, oko 1,7 miliona ljudi, izgubilo život u želji da oslobodi zemlju od fašizma i da izgradi društvo u kome će se poštovati ljudska prava, susedi i suverenitet i integritet.


Šutanovac je istakao i da je "Drugi svetski rat bio dokaz koliko ljudi mogu da budu neljudi, koliko ljudski život može da bude jeftin, koliko stradanje ne može da ima meru".


Prema njegovim rečima, istorija može da nas nauči da se takve greške više ne ponavljaju i koliko loše odluke mogu biti pogubne za celo čovečanstvo.


On je naveo da je u Vojnom muzeju pre gotovo 50 godina otvorena prva postavka koja je zatvorena pre sedam godina, pohvalivši sve koji su omogućili da se deo naše istoriji ponovo nađe pred licem javnosti. Obnovljeni deo stalne postavke Vojnog muzeja odnosi se na period Srbije neposredno pre, tokom i posle Drugog svetskog rata.


U delu stalne postavke koji je delimično rekonstruisan izloženi su predmeti koji predstavljaju ekskluzivu na ovim prostorima - uniforma, odnosno admiralski frak kralja Aleksandra Karađorđevića u kojoj je ubijen u Marseju 1934. godine.


Tu je još i nemačka mašina za dešifrovanje iz Drugog svetskog rata "Enigma" koja je bila zaplenjena u završnim operacijama za osloboćenje Jugoslavije i lični predmeti i uniforme Josipa Broza Tita.

Prvi put su izloženi lični predmeti - naočari, naliv pera i lično naoružanje vođe ravnogorskog pokreta Dragoslava - Draže Mihailovićai Nikole Kalabića (oficirska torbica i pištolj - poklon od Draže Mihailovića).


Uz brojne građane, otvaranju postavke prisustvovali su načelnik Generalštaba Vojske Srbije general-potpukovnik Miloje Miletić i ambasador Rusije u Beogradu Aleksandar Konuzin.

2024 © - Vesti online