Subota 22.08.2015.
09:10
Tanjug

Iseljenje srpske porodice odloženo, napadnuta novinarka

Tanjug
Oduzeli novinarki fotoaparat (Foto: Ilustracija)

Bojić je u izjavi Tanjugu rekao da porodica iz stana koji se nalazi u centralnoj gradskoj ulici u Kosovskoj Mitrovici u petak ipak nije iseljena i da joj je ostavljen rok 15 dana da to učini.

Tokom pokušaja Kosovske poverilačke agencije (KPA) da uz pomoć policije iseli porodicu Milunović iz stana u Severnoj Mitrovici, službenica KPA fizički i verbalno je nasrnula na novinarku portala "KoS Sev", koja je izveštavala sa lica mesta.

Kako je preneo ovaj portal, službenica je novinarki oduzela fotoaparat i pokušala da izbriše fotografije snimljene na njemu.

Uprkos tome što se novinarka držala sve vreme pribrano, fizičko i verbalno šikaniranje trajalo je najmanje desetak minuta, preneo je "Kos sev", a urednica portala Tatjana Lazarević, zatražila je od Kosovske policije hitnu zaštitu.

Ovaj portal je uputio i protestno pismo Kosovskoj poverilačkoj agenciji zbog nasilja njihove službenice prema novinarki, navodi "Kos sev".

Pokušaj iseljavanja srpske porodice iz stana čiji je vlasnik Albanac obezbeđivali su pripadnici specijalne Policije Kosova i policijski službenici iz policijske stanice u Mitrovici.

Saobraćaj tokom ove akcije bio je otežan u centralnoj gradskoj ulici Kralja Petra Prvog.

Kancelarija za KIM osudila napad na novinarku u Mitrovici

Kancelarija za Kosovo i Metohiju najoštrije osuđuje napad na novinarku Kosovo Sever portala (Kos sev), koja je obavljala svoj posao i izveštavala sa događaja u centru Kosovske Mitrovice, saopšteno je iz te kancelarije.

Fizičko i verbalno maltretiranje i onemogućavanje novinara da rade svoj posao nedopustivo je u civilizovanom i pravnom društvu, čiji su vladavina prava i sloboda izražavanja osnovni postulati, navodi se u saopštenju.

Napad na novinarku Kos seva u obavljanju svoje dužnosti, u petak, na dan kada se sećamo otetih novinara Đure Slavuja i Ranka Peranića, čija sudbina nije poznata punih 17 godina, dokaz je da ne samo da se ne možemo pouzdati da će kosovske institucije identifikovati i privesti pravdi počinice, već i da nemaju kapacitet da se ovakvim situacijama stane na put, ističe se u saopštenju.

Iz Kancelarije za KIM podsećaju i da nema pomaka u slučaju napada na prostorije Kos seva pre dva meseca, kada su još uvek nepoznata i nekažnjena lica pucala vatrenim oružjem na kancelarije ovog informativnog portala.

Zato Kancelarija za Kosovo i Metohiju očekuje od međunarodnih institucija na KiM da ulože svoj autoritet i pruže zaštitu novinarima i njihovoj profesiji obezbede civilizovane uslove za nesmetan rad.

2024 © - Vesti online