Petak 21.08.2015.
21:42
Srna

U Vojniću i Vrbovskom mogu ćirilične table, ali u Vukovaru ne

Tanjug
Što je bilo ćirilice - bilo je: Tabla u Vukovaru

Hrvatsko ministarstvo ističe da će u sredinama, u kojima manjine čine više od trećine ukupnog stanovništva, primeniti zakone koji im garantuju pravo na ravnopravnu upotrebu jezika i pisma.

Kažu da će se krenuti od državnih ustanova i preduzeća, pre svega od Hrvatskih puteva, čija je dužnost da na putevima u sredinama u kojima manjine imaju pravo postave dvojezične natpise.

Inspekcije će proveravati da li su dvojezične table na državnim i gradskim institucijama, ulicama i trgovima, a tamo gde utvrde da se zakon ne poštuje, lokalnim vlastima biće naloženo da primene dvojezičnost. Ukoliko gradska tela ne postupe po nalogu, uslediće im prekršajne prijave i plaćanje kazni.

Potez koji je napravilo Ministarstvo uprave ne može se primeniti i u Vukovaru, a u ministarstvu objašnjavaju da Vukovar sada nije prioritet jer, prema odluci Ustavnog suda, uživa poseban status.

Ustavni sud je u avgustu prošle godine zabranio Vladi sprovođenje Zakona o upotrebi jezika i pisma nacionalnih manjina. Gradsko veće Vukovara u ponedeljak je izmenilo Statut, kojim nije predvidelo postavljanje ćiriličnih natpisa na gradske institucije, trgove i ulice.

2024 © - Vesti online