Petak 21.08.2015.
19:43
Tanjug

Tači poručio Dačiću u UN: Albanci su većina, ako počnete rat izgubili ste

Fonet/UN foto
Hašim tači kao baba o uštipcima: Dačić o uništenim ikonama, on o ratu

Tači je u SB UN pozvao članice tog tela da podrže zahtev Kosova za članstvo u Uneskou i Interpolu, dodavši da je pokušaj Srbije da to blokira u suprotnosti sa Briselskim sporazumom.

- Čuo sam oštre reči Dačića. Razumem da je on u predizbornoj kampanji, ali dijalog Beograda i Prištine se nastavlja. Sledeće nedelje srešćemo se u Briselu i nadam se da ćemo dogovoriti važne dogovore - o telekomunikacijama, energetici, ZSO - rekao je Tači u Njujorku.

Osvrćući se na izlaganje šefa srpske diplomatije Tači je rekao da su Albanci uvek bili većina na Kosovu i da Dačić mora da shvati da se srpska administracija, vojska i policija nikad neće vratiti.

- Vaš san je završen jednom za svagda, ako pokrenete rat izgubićete - rekao je on.

Za mapu sa srpskim kulturnim nasleđem na Kosovu i onim što je uništeno, o kojoj je govorio Dačić, Tači je rekao da je to "propagandna brošura" i očajnički čin, kao i da su srpske snage uništile preko 300 verskih objekata na Kosovu.

Tači je rekao da je srpsko versko i kulturno nasleđe na Kosovu bezbedno. On je pozvao članice SB UN da posete Kosovo i uvere se u to.

Pre Tačija Savetu bezbednosti obratio se srpski ministar Ivica Dačić koji je poručio da za Srbiju nisu prihvatljivi zahtevi i nastojanja Prištine da se uključi u rad međunarodnih organizacija kao što su Unesko i Interpol.

On je rekao Dačić je rekao da “ako i kada dođe vreme, pitanja ovog tipa treba da budu predmet dijaloga između Begrada i Prištine".

Ističući da Srbija osuđuje svako skrnavljenje verskih objekata bilo koje vere, Dačić je ukazao da uništavanje kulturne i verske baštine na Bliskom istoku od strane ID nailazi na oštru osudu svuda u svetu kao akt terorizma, dok oni koji skrnave i uništavaju srpsku kulturnu baštinu na Kosovu traže članstvo u UNESKO-u uz tapšanje po leđima kao gest nagrade.

Kako je naveo, od juna 1999. godine do danas, 236 crkava, manastira i drugih objekata u vlasništvu Srpske pravoslavne crkve, kao i kulturno-istorijskih spomenika, bili su mete napada. Od njih čak 61 ima status spomenika kulture, a 18 su od izuzetnog značaja za državu Srbiju.

Dačić je istakao da su napadi na srpsku baštinu napadi na identitet Srba i imaju direktan uticaj na njihov osećaj prihvaćenosti u lokalnoj sredini i deo su procesa menjanja istorijskih činjenica u cillju marginalizacije i eliminisanja Srba i Srbije iz istorije Kosova i Metohije. Dačić je pored izlaganja priložio i slike uništene srpske kulturne baštine.

2024 © - Vesti online