Subota 08.05.2010.
17:54 >> 21:42h
Tanjug

Ustaše paradirale po Zagrebu

Sa ranijeg protesta na Trgu maršala Tita

"Krug za trg" organizovao je protest jer Skupština grada Zagreba nije odgovorila na njihov zahtev da Trgu maršala Tita bude vraćeno ime Kazališni trg.
 

Slični skupovi održavani su već nekoliko puta, a današnje četvrto okupljanje pristalica ove, kako se sebe nazivaju, građanske inicijative organizovano je upravo na dan kada su partizanske jedinice 1945. godine ušle u Zagreb i oslobodile grad od fašista.
 

Član koordinacionog odbora "Kruga za trg" Željko Tomašević rekao je u svom obraćanju učesnicima protesta da su se "na današnji dan, na koji je 1945. godine komunistička vojska, u kojoj su u stvari bili četnici, ušla u Zagreb, okupili kako bi ponovno od hrvatske vlasti zatražili da primenjuje Rezoluciju Evropskog parlamenta o evropskoj savesti i totalitarizmu koja obavezuje da se oda počast žrtvama totalitarizma što je u suprotnosti sa veličanjem komunističkog diktatora Tita".


Koordinator akcije Maja Runje rekla je da je današnji protest zasnovan na Deklaraciji Hrvatskog sabora o osudi zločina počinjenih tokom totalitarnog komunističkog poretka u Hrvatskoj, kao i Rezoluciji Saveta Evrope.


"Pomirenje je moguće samo uz traženje oproštaja za počinjene zločine i uz izraženo kajanje", rekla je Runjeva.


Demonstranti su defilovali oko pozorišta sa hrvatskim zastavama i uvredljivim transparentima, a skupu se obratio i poznati hrvatski terorista Zvonko Bušić (64) koji je zbog otmice aviona i ubistva jednog njujorškog policajca od podmetnute bombe 1976. odslužio 32 godine zatvora u SAD.
 

Antifašisti položili vence na Mirogoju

Dan oslobođenja Zagreba, 8. maja 1945. u glavnom gradu Hrvatske danas su obeležili predstavnici antifašista i gradskih vlasti polaganjem venaca poginulim partizanima i žrtvama ustaškog terora.

NDH žrtve - Srbi, Jevreji i Romi

 

U NDH su rasnim neprijateljima smatrani Srbi, Jevreji i Romi, protiv kojih su ustaše sprovodile velike kampanje genocida u sistemu koncentracionih logora poput Jasenovca, koji je bio najveći izvan teritorija kojima je upravljala nacistička nemačka. Između 500.000 i 800.000 Srba, 30.000 Jevreja i isto toliko Roma ubijeno tokom postojanja NDH, dok su iz nje prognane stotine hiljada Srba.

Povodom dana oslobođenja Zagreba, predstavnici Saveza antifašističkih boraca i antifašista Hrvatske, udruženja antifašista na regionalnom nivou, ali i gradskih vlasti položili su vence pred spomenik na Grobnicu narodnih heroja na zagrebačkom groblju Mirogoj. Ta grobnica bila je početkom ovog veka minirana, a kasnije je obnovljena, ali počinioci nisu nađeni.

Računa se da je više od 20.000 Zagrepčana poginulo u partizanima i od ustaškog terora u nacifašističkoj kvislinškoj tvorevini Nezavisnoj Državi Hrvatskoj između 1941 i 1945. godine.

Predstavnici SABAH-a grada Zagreba i Zagrebačke županije položili su venac na spomenik u Dotršćini na istoku grada, jednom od najvećih stratišta Zagrepčana.
 

2024 © - Vesti online