Petak 21.08.2015.
15:22
Tanjug

"Prljavo je ubiti sopstvenog oca"

Reuters
Ja sam Nacionalni stroj

- Prljavo je ubiti svog sopstvenog tatu - pa, nije ga ubila direktno, učinila je to preko svoje desne ruke - kazao je 87-godišnji Le Pen, dan nakon što ga je Izvršni odbor isključio iz članstva Fronta.

- Ona je komandovala streljačkim odredom telefonom. Nije želela da bude uključena direktno, jer bi izgledala kao hulja - kazao je Le Pen francuskom radiju RTL, a prenosi AFP.

Za partijski sastanak, na kom su ga tri sata pre donošenja odluke ispitivali uglavnom oko njegovih antisemitskih izjava, rekao je da je "parodija" i "zaseda", otpužujući ćerku da "iz daljine vuče konce".

Marin Le Pen je u više navrata istupala protiv skandaloznih izjava njenog oca - poput one da bi "ebola" mogla da reši problem migranata, i tražila od njega da prestane da govori u ime Nacionalnog fronta, što je on odbijao.

Ja sam Nacionalni front

AFP navodi da je "kap prelila čašu" kada je on ponovio poznate komentare o gasnim komorama kao "detalj" u istoriji i da Francuska sa Rusijom treba da spasava "beli svet".

Marin se tada otvoreno odvojila od oca, rekavši da je počnio "političko samoubistvo".

Le Pen je i danas najavio da će se žaliti na jučerašnju odluku partijskog organa.

- Ja sam Nacionalni front. Ovo je teoretsko izbacivanje, ja ću naravno ovo predati sudu, koji će, mislim, još jednom osuditi Marin Le Pen i rukovodstvo Fronta - rekao je on RTL-u, a za radio "Evropa 1" odbacio ideju o formiranju nove stranke.

- Pozivam birače Nacionalnog fronta i kažem: Ne budite razjedinjeni, ne mrdajte, ne odustajte. Naš cilj je ponovno osvajanje naše partije, našeg pokreta - kazao je Le Pen.

U saopštenju izdatom nakon donošenja odluke o isključivanju njenog oca iz Fronta, Marin Le Pen navela je da je "Žan-Mari Le Pen otpočeo jedan proces, za čije je posledice znao" i koji je zbog "višenedeljnog ponavljanja grešaka" mogao da "vodi samo ka ovakvoj odluci".

Le Pen je 2002. doživeo "zvezdane trenutke" kada je ušao u drugi krug predsedničkih izbora sa 17,02 odsto glasova birača, što je nešto manje od tadašnjeg francuskog predsednika Žaka Širaka.

Na kraju je pobedio, ipak, Širak, budući da su čak i socijalisti i komunisti pozivali da se za njega glasa, strahujući od dolaska Le Pena na vlast.

Front je, takođe, ostvario neslućene rezultate za protekle dve godine i 2014. pobedu na izborima za Evropski parlament.

2024 © - Vesti online