Petak 21.08.2015.
12:55
Tanjug

Kolinda zadovoljna odnosima sa Srbima: Pupovac samo skuplja glasove za izbore

Tanjug/AP
Kolinda Kitarović: Zadovoljna odnosima sa Srbima

Pupovac je u izjavi za hrvatsku N1 TV rekao da bi se odrekao nekih izjava srpskog predsednika Tomislava Nikolića da se hrvatska predsednica tokom obležavanja vojno-policijske akcije Oluja ogradila od povika "Za dom spremni" i "Ubij Srbina".

Kitarović je putem Fejsbuka poručila da je zadovoljna dostignutim nivoom zaštite prava nacionalnih manjina u Hrvatskoj, te da je na političarima da grade poverenje i omoguće suživot između većinskog hrvatskog i pripadnika nacionalnih manjina, posebno srpske.

- Tome zasigurno ne pridonose najnovije izjave Milorada Pupovca, koje se mogu razumeti jedino u kontekstu nadolazećih izbora. No, izbori će proći, a za popravljanje narušenih međunacionalnih odnosa trebaće puno vremena i truda. Stoga pozivam na odgovorno i tolerantno političko delovanje, čak i ako ono ponekad i ne donosilo poneki glas više - navela je Grabar Kitarović.

Ona je navela da je Hrvatska država jaka onoliko koliko su zaštićeni njeni najranjiviji građani.

- Na nama političarima velika je odgovornost da svojim delima i rečima gradimo poverenje i omogućavamo suživot između većinskog hrvatskog naroda i pripadnika nacionalnih manjina, posebno srpske - navela je hrvatska predsednica.

Obraćanje Kolinde Grabar Kitarović usledilo je ubrzo nakon što su mediji objavili da je Pupovac rekao da bi se ogradio od izjava predsednika Nikolića sa kojim se često ne slaže, da se hrvatska predsednica ogradila od uzvika  "Za dom spremni" i "Ubij Srbina".

Grabar Kitarović, a ni premijer Zoran Milanović, međutim, nisu se oglasili nakon što je vukovarsko Gradsko veće u ponedeljak donelo odluku da sa natpisa na javnim institucijama u tom gradu protera ćirilicu.

2019 © - Vesti online