Petak 21.08.2015.
13:22
Tanjug

Raspad: Poslanici Sirize se "otcepili", formiraju poslaničku grupu

Reuters
Imali su dobru ideju, podršku građana, ali džaba: Aleksis Cipras svedok raspada Sirize

Njih 25 predstavljaće treći po snazi blok u parlamentu sa 300 poslanika, ispred centrističke stranke Potami (Reka) i desničarske Zlatne zore, koje imaju po 17 mandata. Na taj način, ističe ANA, njima će pripasti eventualni treći po redu mandat za formiranje vlade.

Nešto ranija, grčki predsednik Prokopis Pavlopulos poverio je posle ostavke premijera Aleksisa Ciprasa prvom mandat za formiranje nove vlade lideru konzervativne glavne opozicione Nove demokratije Vangelisu Mejmarakisu.

Po Ustavu, Pavlopulos treba po redu da predaje mandat partijama za formiranje vlade koje bi obezbedile poverenje skupštine, one za to imaju trodnevni rok, a ukoliko ne uspeju, imenuje se "tehnička" vlada kojoj je na čelu predsednik Vrhovnog suda i raspisuju se prevremeni parlamentarni izbori.

Rojters navodi da se krajnja levičarska frakcija Sirize protivila Ciprasovim pozivima za podršku trećem paketu pomoći oporavku grčke privrede, a Asošijeted pres da je Cipras pozvao na održavanje prevremenih izbora zbog pobune u Sirizi jer je potpisao treći paket i prihvatio restriktivne mere koje su zahtevali međunarodni kreditori.

2020 © - Vesti online