Petak 21.08.2015.
10:57
Tanjug

"Glavni cilj HDZ-a je etničko čišćenje preostalih Srba"

M. Karović
Politika lažne brige o Srbima: Miodrag Linta

On je podsetio da su odbornici HDZ-a jula 2009. u Gradskom veću Vukovara glasali za izmene Statuta kojim je Srbima bila omogućena upotreba srpskog jezika i ćirilice u društvenom i javnom životu.

Dok, godinu dana kasnije, HDZ-ova vlada, na čijem je čelu tada bila Jadranka Kosor, u Izveštaju o sprovođenju Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina istakla je napredak u politici prema Srbima, saopšteno je iz Koalicije udruženja izbeglica.

Tada su naveli kao pozitivan primer pomenute izmene Statuta Grada Vukovara i tadašnji ministar unutrašnjih poslova u vladi Jadranke Kosor, Tomislav Karamarko nije imao ništa protiv ravnopravne upotrebe srpskog jezika i ćirilice u Vukovaru.

- Sada kao predsednik HDZ-a očigledno pokazuje svoje pravo lice. Ovo je samo jedan od dokaza da je HDZ do ulaska Hrvatske u Evropsku uniju 1. jula 2013. godine vodio politiku lažne brige o Srbima. Kada je Hrvatska postala član Evropske unije, HDZ je odmah iz fioke izvukao svoj antisrpski program koji je dosledno sprovodio 90-tih godina - rekao je Linta.

On je dodao da je očigledno da HDZ nije zadovoljan što je za vreme rata proterano 500.000 Srba, već nastoji da jasno stavi do znanja preostalim Srbima u Hrvatskoj da i oni nisu dobrodošli i da im je najbolje da se isele ili asimiluju.

2024 © - Vesti online