Četvrtak 20.08.2015.
23:06
Vestionline, b92.net

LE: Dortmund "prevrnuo" Norvežane, Žilina zaustavila Bilbao, Steaua se nije oporavila

Reuters
Efikasan: Pjer Emerik Obamejang

Izabranici Tomasa Tuhela su primili drugi najbrži gol u istoriji takmičenja, u jednom trenutku su gubili 3:0, ali su na kraju slavili na gostovanju sa 4:3. Od je poveo preko Jonea Samuelsena u drugom minutu, Fredrik Nordkvele je udvostručio prednost u 20, a Espren Rud povisio na 3:0 samo dva minuta kasnije. Potom je usledio preokret, a junak je bio Pjer Emerik Obamejang, koji je bio dvostruki strelac. Obamejang je smanjio na 3:1 u 34. minutu, bio je strelac i gola za izjednačenje u 76, a u međuvremenu je Šinđi Kagava postigao drugi gol za nemački tim. Konačan rezultat za potpuni preokret Borusije postigao je Henrik Mhtarijan u 85. minutu i tako sprečio veliko iznenađenje. 

Jedno od najvećih iznenađenja pripretila je Žilina pobedom nad Atletik Bilbaom sa 3:2 na svom terenu i to pošto je osvajač Super kupa Španije vodio sa 2:0. Španci su vodili golovima Sabina i Kikea Sole u 16, odnosno 33. minutu, da bi domaći tim u poslednjih pola sata uzvratio. Jakub Paur je smanjio na 2:1 u 66. minutu, Vilijan je izjednačio u 77, da bi potom šokirao goste u nadoknadi vremena za 3:2. 

Od srpskih fudbalera najzapaženiji je bio Nenad Adamović, koji je bio strelac i asistent u pobedi Dinama iz Minska nad Salcburgom sa 2:0. Adamović je prvo asistirao Glebu Rasadkinu kod prvog gola u 57. minutu, a potom je bio strelac u nadoknadi vremena za 2:0. 

Iznenađenje je i trijumf rumunske Astre nad AZ Alkmarom sa 3:2, a kao jedno može da se okarakteriše i pobeda Rozenborga nad Steauom u Bukureštu sa 3:0. Bordo je minimalnim rezultatom pobedio Kairat, koji je u prvom kolu kvalifikacija izbacio Crvenu zvezdu, dok je Karabag šokirao Jang Bojs sa 1:0 u Bernu. 

Najubedljiviji trijumf ostvario je PAOK protiv Brondbija sa 5:0, a najviše golova, uz duel u Norveškoj, viđeno je u pobedi Krasnodara nad Helsinkijem sa 5:1. Zanimljivo, ruski klub je prvi gol iz igre postigao u 61. minutu za 4:1, pošto su dva od prva tri gola postignuta iz penala, a prvi je bio autogol. 

Trijumfe u gostima zabeležili su i Legija, Fenerbahče i Belenenseš, od po 1:0, a od njih se očekuje da će odigrati mnogo bolje na svom terenu u revanšu. 

Sve revanš utakmice plej-ofa za Ligu Evrope igraju se narednog četvrtka. 

Liga Evrope, plej-of, prve utakmice:
Astra – AZ Alkmar 3:2
Dinamo Minsk – Salcburg 2:0
Gabala – Panatinaikos 0:0
Ajaks – Jablonec 1:0
Krasnodar – Helsinki 5:1
Liberec – Hajduk Split 1:0
Molde – Standard 2:0 
PAOK – Brondbi 5:0
Sparta – Tun 3:1
Zorja – Legija 0:1
Milsami – Sent Etjen 1:1
Rabotnički – Rubin 1:1
Steaua – Rozenborg 0:3
Jang Bojs – Karabag 0:1
Žilina – Atletik Bilbao 3:2
Altah – Belenenseš 0:1
Bordo – Kairat 1:0
Od – Dortmund 3:4
Plzen – Vojvodina 3:0
Leh – Videoton 3:0
Sautempton – Midtjiland 1:1

2024 © - Vesti online