Četvrtak 20.08.2015.
20:21
Tanjug

Makedonija: Grčka nam organizovano šalje migrante

Tanjug/AP
Pendrekom na očajnike sa bebom u naručju

Kotevski je rekao da makedonska polcija nema neograničene resurse i kapacitete, a s obzirom na to da se problem sa migrantima ne smanjuje, već se intenzivira, proglašena je krizna situacija.

- To stvara prostor za angažovanje vojske – rekao je Kotevski.

Na pitanje da li to znači da je granica potpuno zatvorena za migrante, Kotevski je odgovorio da "granica nikad nije ni bila otvorena, već da je legalno mogla da se pređe samo preko graničnog prelaza i ranije i sada".

Prema njegovim rečima, do sada je granicu obezbeđivala samo makedonska policija, ali Makedonija se suočava sa "stanjem u kojem sa grčke strane nije bilo uopšte nikakve kontrole, iako je reč o spoljnoj granici EU".

- Naprotiv, ne samo što nije bilo nikakve kontrole već smo bili svedoci organizovanog transporta migranata do granice - istakao je on.

Gruevski: Problem za Evropu

Premijer Gruevski kaže da privremene mere makedonske vlade imaju za cilj obezbeđivanje efikasnijeg tranzita u regionu oko južne i severne državne granice zbog povećanog priliva migranata.

- Razgovarali smo o problemu migranata što predstavlja pitanje za Evropu, a ne samo za Republiku Makedoniju. Makedonija je tranzitni koridor i izuzetno je važno kako ćemo mi izaći na kraj sa ovim izazovom. Kada smo doneli zakon kojim smo migrantima dali određene mogućnosti imali smo priliv od 500 do 600 migranata, zatim je taj broj porasao na 800-900, pa na hiljadu, pa na 2.000 prosečno dnevno, a sada je već preko 2.500. Očekuje se da će u narednom periodu narasti na tri, na četiri hiljade i tako dalje - rekao je Gruevski.

UNHCR: Migrantima treba pomoć

Aleksandra Kraus iz Kancelarije UNHCR u Skoplju poručuje da makedonska vlada mora da obezbedi odgovarajuće mesto za smeštaj izbeglica i neophodnu pomoć. Kaže da se trenutno za te svrhe koristi samo lokalna policijska stanica, koja može da primi samo 165 ljudi.

Prema njegovim rečima, njihov prolaz kroz Makedoniju predstavlja problem za njih same, a tu su i bezbednosni i drugi problemi humanog karaktera.

Grčki mediji su danas objavili da je gotovo došlo do diplomatskog sukoba između Atine i Skoplja pošto se doznalo da će trajekt "Elefterios Venizelos" ploviti za Solun. Plan grčke vlade da u Solunu izbeglice stavi na autobuse do makedonske granice je prouzrokovao besne telefonske pozive vlasti iz Skoplja, otkrili su zvaničnici iz Soluna. Trajekt je kasnije ipak preusmeren za Atinu.

Vlada Makedonije proglasila je vanrednu situaciju na južnom i severnom delu granice zbog povećanog talasa migranata, što otvara mogućnost angažovanja makedonske vojske, saopštio je portparol MUP-a Ivo Kotevski.

Makedonski portal Plusinfo javio je ranije da je makedonska granica ka Grčkoj blokirana, te da se u bezgraničnoj zoni nalazi više od 3.000 migranata. Takođe, portal je javio i da je blokirana pruga od Soluna ka Skoplju. Ovaj portal je javio i da su na granici ka Grckoj već postavljene specijalne vojne i policijske snage koje kontrolisu stanje u graničnom pojasu.

2024 © - Vesti online