Četvrtak 20.08.2015.
19:36
Tanjug

HDZ: Beograd se meša u hrvatske stvari; Vučić: To je besmisleno

Tanjug
HDZ kaže da ćirilice niije bilo u Vukovaru. Onda su ove fotografije od pre nekoliko dana fatamorgana

"Kao što je (Beograd) nedavno uzeo pravo da Hrvatskoj nameće i dane sećanja koje bi trebali obeležavati, izjednačavajući žrtvu i agresora", ističe HDZ u saopštenju.

HDZ optužuje i deo vladajuće hrvatske koalicije da u saglasnosti sa partnerom Miloradom Pupovcem i zvaničnim Beogradom, uzima za pravo da "presuđuje" da su izmene vukovarskog Statuta protivzakonite i protivustavne, “što predstavlja flagrantni pritisak na nezavisno sudstvo i pravosuđe”.

HDZ u saopštenju dodaje da Pupovac manipulativno spominje Jasenovac u raspravi o vukovarskom Statutu, i da se, u saglasnosti sa zvaničnim Beogradom, u vlastitom glasilu ruga hrvatskoj državnoj himni i osporava hašku oslobađajuću presudu za "Oluju".

"Medijsko podmetanje da je u Vukovaru 'ukinuta ćirilica' ravno je u svojoj besmislenosti i zlonamernosti Vulinovoj tvrdnji da je novim statutom 'Hrvatska zabranila sećanje na Srbe'", kaže se u saopštenju.

Vučić je objasnio da kao predsednik Vlade Republike Srbije ima obavezu da odgovorno i ozbiljno odgovara “na neretko i pomalo besmislene optužbe koje dolaze na račun naše zemlje i naše vlade i našeg naroda Ovo je jedna od tih".

- Nikada ni ja kao predsednik, ni Vlada Srbije nismo tražili bilo kakvo raspuštanje bilo kojeg gradskog veća. Nismo tražili promenu izborne volje hrvatskog naroda ni u Vukovaru, niti u bilo kojem drugom mestu, niti smo tražili promenu volje srpskog naroda ni u Vukovaru, niti u bilo kojem drugom mestu... Nismo se mešali nikada u ono što je hrvatski narod odlučivao i svi ostali građani Hrvatske - istakao je premijer za Tanjug.

Ono što smo tražili, rekao je Vučić, jesu osnovna, elementarna prava za srpski narod.

- I to ćemo nastaviti da tražimo - naglasio je premijer.

Vučić je poručio predstavnicima HDZ kao velike političke stranke da je, ukoliko im je lakše, uvek bolje da napadnu njega kao predsednika Vlade Srbije i srpsku vladu.

- Ali, voleli bismo da Srbi u Hrvatskoj mogu da žive u miru, da imaju punu slobodu izražavanja, da imaju pravo na korišćenje svog jezika i pisma - istakao je Vučić.

2024 © - Vesti online