Petak 21.08.2015.
06:16
K. Nedeljković - Vesti

Uništava rak mozga, a ne otvara glavu

Reuters/F.B.
Od jeseni će pacijentima koji imaju tumor na mozgu biti dostupan gama nož

- Tačan datum prve intervencije gama nožem znaćemo kad se radovi završe i kad bude obavljen tehnički prijem objekta. Nestrpljivi su pacijenti, i mi smo nestrpljivi, jer ovaj vid tretmana obolelih od raka mozga zamenjuje otvorenu hirurgiju - rekla je za "Vesti" prof. dr Danica Grujičić, načelnica Odeljenja za neuroonkologiju Klinike za neurohirurgiju KCS i koordinator Ministarstva zdravlja za neurohirurgiju.

Ona je dodala da su jedan fizičar i jedan radioterapeut već završili obuku u Švedskoj za rad s ovom aparaturom.

- Kad počnemo, naše stručnjake će mesec dana nadgledati i pomagati neurohirurg i fizičar iz inostranstva. Očekujemo još troje kolega - fizičara, neurohirurga i radioterapeuta koji završavaju u Pragu obuku o trošku zastupnik proizvođača kompanije Elekta iz Švedske - objasnila je dr Grujičić.

Kako funkcioniše gama nož

- Aparat se zove gama nož zato što posle izlaganja zračnoj terapiji, na mestu tumora obično vidi samo manji ožiljak. Efekat je kao da ste operisali pacijenta, a glava nije otvarana. Zračenje okolnog zdravog tkiva mozga je minimalno, a doza koju možete da date u jednoj seansi velika i ne stvara nelagodu kod pacijenta. Nažalost, nije primenljivo kod svih vrsta tumora - rekla je dr Danica Grujičić.

Inače, ne postoji lista čekanja za pacijente kojima je potreban ovaj vid zračne terapije, iako u Klinici za neurohirurgiju KCS lekari operišu godišnje oko 1.000 pacijenata s tumorom mozga. Ne mogu, međutim, svi da se tretiraju gama nožem. Kod polovine se tumor prvo operiše, a onda leči laserskim nožem.

- Prednost će imati pacijenti s metastazama. Očekujemo ih do 500 godišnje. Njihov oporavak zavisi od opšteg i neurološkog stanja, ali obično isti dan kad se obavi tretman, oni odlaze kući. Neće dugo čekati na intervenciju - istakla je naša sagovornica.

Do sada je nekoliko stotina ljudi iz gotovo svih zemalja lečilo određene tumore mozga uz pomoć gama noža. Statistika pokazuje da uspešnost lečenja zavisi od vrste bolesti i da iznosi od 75 do 95 odsto. Neurohirurzi su dugo upozoravali na neophodnost da Srbija nabavi ovaj aparat, ali sve donedavno za to nije bilo sluha.

Cena nije utvrđena

U regionu jedino Hrvatska poseduje ovu aparaturu i u Zagrebu tretman košta od 6.600 do 8.500 evra.

- Računamo na pacijente iz Republike Srpske i Crne Gore. Cena i način plaćanja za ove pacijente još se razmatraju. Za sada je nepoznato ni koliko će tretman gama nožem koštati žitelje Srbije koji nemaju zdravstveno osiguranje - kaže dr Grujičić.

2024 © - Vesti online