Četvrtak 20.08.2015.
15:53
Tanjug

Penzioneri: Nećemo da nam MMF kroji sudbinu (već Vlada)

Reuters
Udruženje sindikata penzionera Srbije: Izabrali smo Vladu, hoćemo da ona odlučuje, da bude odgovorna (Foto: Ilustracija)

Kako prenose mediji, na sastanku čelnika vlade i delegacije ove međunarodne finansijske organizacije pregovara se o mogućnostima za povećanje penzija i plata, saopštio je Sindikat penzionera.

- Tačnije naša vlada postaviće zahtev da joj se odobri povećanje nadležnosti najstarije populacije, kojoj pravo na visinu penzije garantuje Ustav i zakoni države Srbije. Udruženje sindikata postavlja pitanje vladi - da li su građani ove zemlje, među njima i ogromnim delom penzioneri, glasali za MMF ili za Aleksandra Vučića kome su dali poverenje na osnovu ogromnog broja predizbornih obećanja, od kojih najveći broj za skoro četiri godine, nažalost, nije ispunjen - navodi se u saopštenju.

Kako navode, činjenica da sada o našim na zakonu stečenim penzijama treba da odlučuje strani faktor ukazuje da su ta predizborna obećanja grubo pogažena i da su penzioneri teško prevareni.

Vlada Srbije je jedna od retkih u okruženju koja je prihvatila diktate MMF-a i na taj način izgubila finansijski suverenitet i nezavisnost u vođenju ekonomske politike zemlje, kažu u tom sindikatu.

Vlade Slovenije, Mađarske, na primer, nisu dozvolile ljudima iz MMF-a da joj kroje finansijsku sudbinu.

- I ne samo one. To što se vlast hvali fiskalnom konsolidacijom, a ne privrednim rastom u čemu, nažalost, ima podršku i izvesnog broja agresivno medijski eksponiranih ekonomista, mala je uteha za više od 700.000 opljačkanih građana kojima su protivustavno smanjenje penzije. A vreme pokazuje da osim fiskalnog efekta nema drugih pokazatelja da se privreda oporavlja - navedeno je u saopštenju.

Upozorenja

Sindikat upozorava da se najavluju nova otpuštanja: u prosveti, zdravstvu, državnoj upravi , pravosuđu..., kao i da stižu poskupljenja vitalnih artikala, poreza, struje i drugog.

Takođe, sindiakt upozorava da se opasno približavamo stanju u kojem se našla Rumunija 1989. godine kada je rumunska vlada isplatila sve dugove, a zemlja doživela finansijski i privredni kolaps.

Udruženje sindikata penzionera Srbije ocenjuje licemernim "pokušaje da se umesto vraćanja penzija na zakonom utvrđen nivo, obećavaju nekakve povišice, koja se mere ponižavajućim sumama od nekoliko stotina dinara, čime se vređa dostojanstvo i zdrav razum građana ove zemlje".

Iako problemi sa nedostajućim sredstvima u Fondu PIO, nisu od juče, Vlada Srbije ne preduzima ništa povodom davno najavljenje reforme penzionog sistema, kako bi ovaj gorući problem dugoročno rešila.

- Umesto toga imamo samo obećanja i obećanja, u koja više niko ne veruje i omču MMF-a oko vrata, koja preti da zemlju odvede u dugoročno dužničko ropstvo - navedeno je u saopštenju.

2024 © - Vesti online