Subota 08.05.2010.
16:40
Tanjug

Francuz na čelu severnog bataljona Kfora


Primopredaja komandne dužnosti obavljena je u Novom Selu opština Vučitrn na severu Kosmeta a ceremoniji je prisustvovao i komandant Kfor, nemački general Markus Bentler.


Smena komandanta MBS je redovna procedura u Kfor koja se obično događa na svaka četiri meseca.


Nemački general Bentler je istakao da će se Kfor i dalje zalagati za očuvanje sigurnog i bezbednog okruženja za sve građane na Kosmetu i da će sever pokrajine ostati prioritet u delovanju te vojne misije.


Bantler je, u vojnom kampu Kfor koji se nalazi u Novom Selu u opštini Vučitrn na severu pokrajine, izjavio da je sever pokrajine veoma bitna i izazovna regija i da će Kfor zadržati svoje prisustvo tamo jer se radi o tački glavnog delovanja vojne misije.


"Kfor će uvek imati dovoljan broj pripadnika na ovom prostoru spremnih i obučenih u operativnom smislu da se suoče sa bilo kakvom situacijom na terenu", istakao je Bentler.


Bentler je ponovio ranije izrečen stav da je Kfor statusno neutralna misija, ali da neće gledati u stranu kada je u pitanju kriminalno ponašanje i da će učiniti sve da se snažno odupre tome.


Na novinarsko pitanje sa kojim se bezbednosnim rizicima na Kosmetu Kfor suočava, Benler je istakao da za sada ne postoje rizici i pretnje sa strane već da one dolaze iznutra.


"Uz vašu podršku i pomoć moramo se koncentrisati na rad i dijalog među zajednicama. Incidenti koje vidim često su međuetnički i prisutni su na severu Kosova, ali i u enklavama i povratničkim sredinama", kazao je Bentler.


Komandant Kfora je obećao da će učiniti sve što je u moći vojne misije kojom komanduje da osigura bezbedno i sigurno okruženje za sve na Kosmetu.

2024 © - Vesti online