Četvrtak 20.08.2015.
11:22
Srna

Hrvatskoj je potrebna katarza

A. Čukić
Moraće i međunarodna zajednica da utiče na suočavanje Hrvatske sa samom sobom: Savo Štrbac

- Oni su to i pre dve godine radili, postavljali su po Ustavnom zakonu table, ali se nisu dugo zadržale. Ne može se silom - rekao je Štrbac za Radio-televiziju Srbije.

On je rekao da se zabrana ćirilice u Vukovaru ne može povezati samo sa predizbornom kampanjom i istakao da se u Hrvatskoj već dvadeset godina vrši indoktrinacija mladih u mržnji prema svemu što je srpsko.

Ustaštvo opet procvetalo po prijemu u EU

- Nije ovo krenulo od pre mesec dana. Pre dve godine, Hrvatska je u julu primljena u EU i već na jesen je počelo 'čekićanje' tabli i vlada nije mogla sa tim da se izbori - podsetio je Štrbac.

On je ocenio da napad na ćirilične natpise nije uperen protiv pisma nego protiv Srba, i zaključio da se mogu očekivati razne "smicalice" kako bi lokalne vlasti u Vukovaru izvrdale ponovno uvođenje ćirilice.

Hrvatskoj je, smatra Štrbac, potrebna katarza, odnosno pročišćenje od tamne strane prošlosti, kako one bliske, iz devedesetih godina prošlog veka, tako i one iz prošlih ratova.

- Moraćemo svi zajedno, i Srbi u Hrvatskoj i van Hrvatske i međunarodne organizacije da delujemo na hrvatske vlasti da konačno krenu u katarzu, u pročišćenje, jer bez toga nema pomaka - zaključio je Štrbac.

2024 © - Vesti online