Četvrtak 20.08.2015.
06:50
B. Božin - Vesti

Atini šalju 86 milijardi evra

Tanjug/AP
Ćutala, pa glasala: Angela Merkel

Na vanrednom zasedanju je 454 poslanika glasalo za paket, 113 je bilo protiv, a 18 se uzdržalo od glasanja.

Podrška je bila veća od očekivane jer se prethodnih dana uveliko spekulisalo o tome koliko će poslanika iz redova Demohrišćanske unije glasati protiv i time otkazati poslušnost šefici Angeli Merkel.

Nemačka kancelarka je na sveopšte iznenađenje odustala od učešća u debati. Navodno, ona je to uradila svesno kako bi izbegla da temu otpora u sopstvenoj frakciji pretvori u kancelarsko pitanje.

Saopštenje vlade po pitanju paketa pomoći prepustila je zato ministru finansija Volfgangu Šojbleu, koji je i pregovarač u evro-grupi. Šojble je rekao da je cilj da "Grčka što pre ponovo stane na svoje noge".
On je dodao da "ne postoje garancije da će sve funkcionisati, ali da bi bilo neodgovorno ne iskoristiti šansu za novi početak Grčke".

Zvaničnom vladinom kursu je prvi po običaju kontrirao šef frakcije Levice Gregor Gizi, koji je kritikovao politiku prema Atini i sadržaj paketa pomoći, koji će "i dalje pritiskati siromašni deo grčkog stanovništva".

Po njemu je "katastrofa" to što su olakšana masovna otpuštanja u Grčkoj.

Njemu je replicirao šef frakcije SPD-a Tomas Operman, navodeći da je "neizmerno razočaran" Gizijevim govorom, koji svojim "ne" zabija nož u leđa premijeru Ciprasu, sa kojim je Levica inače toliko bliska".

Kancelarka je kukavica

Šef frakcije stranke Zelenih Anton Hofrajter je u debati kritikovao kancelarku Angelu Merkel.
- Na kraju svi znaju: Grčka neće biti u situaciji da vrati ogroman teret dugova. Ali, vi ste suviše velika kukavica da tu istinu kažete nemačkom narodu i Bundestagu!

 

 

 

 

 

 

2024 © - Vesti online