Sreda 19.08.2015.
19:12
Tanjug

Irinej: Zlo smo činili svi, ali mi manje nego oni

Tanjug
Patrijarh Irinej sa zadarskim nadbiskupom monsinjorom Želimirom Puljićem u Zadru

Patrijarh Irinej pozvao je u Manastiru Krka u Hrvatskoj sve Srbe koji su nekada živeli na području Hrvatske da se tu i vrate. Predvodeći liturgiju u manastiru, patrijarh je rekao da je "iz Hrvatske hteo da pošalje poruku svim Srbima koji su nekad obitavali na području Hrvatske da se tu i vrate".

Komentarišući suživot Hrvata i manjinskih Srba, on je rekao da je bitno oprostiti, ali i dobiti oprost za nedela koja su, kako je rekao,"poneki među Srbima činili". Dodao je da su "zlo činili nama susedi i mi njima, ali mi u mnogo manjoj meri no oni".

Patrijarh je istakao da se "u odnosima dogodilo veliko zlo koje je tim veće kada je poznato da su ranije bili jedan hrišćanski narod s istim crkvama". Braća su se, rekao je patrijarh, podelila i jedni drugima naneli veliko zlo koje se, istakao je, više ne sme ponoviti.

Irinej je naglasio da je "srpski narod, bežeći od smrti doživeo tragične stvari, a hrvatsku teritoriju napustio pod pritiskom".

Patrijarh Irinej je danas pred nekoliko stotina vernika u Manastiru Krka pored Kistanja predvodio liturgijsko slavlje povodom 400. godišnjice bogoslovije Sveta tri Jerarha.

2024 © - Vesti online