Sreda 19.08.2015.
17:10
jutarnji.hr, Tanjug

Slovenački Lajbah održao koncert u Severnoj Koreji

facebook.com/Laibach
Članovi Lajbaha u sivim radničkim severnokorejskim uniformama

Slovenački portal 24ur.com je objavio da su se cenzori u poslednjem trenutku ipak upleli u nastup. Oni su tražili da se sa repertoara izbace pesme Koran, Eat Liver, The Final Countdown i Mount Paektu. Zatražene su i neke izmene u koreografiji, a nastup ženskog severnokorejskog hora je zabranjen.

I pored svega toga slovenački bend je dobio ovacije svih 1.500 posetilaca koncerta, a kako su objavili mediji državni vrh iz Pjongjanga nije bio u publici.

Turneja pod nazivom "Dan oslobođenja" podudara se sa 70. godišnjicom oslobođenja Korejskog poluostrva od japanske kolonizacije i naknadne podele na dve neprijateljske države koje su i dalje u konstantnim sukobima.

Snimci sa koncertata poslužiće kao materijal za dokumentarni film čija se premijera očekuje iduće godine.

- Naš cilj je da što više Koreanaca doživi Lajbah "iskustvo" i da sa stranim turistima osete duh bratstva i razumevanja koji postoji među ljudima - navedeno je na sajtu grupe Lajbah.

Ovaj slovenački bend se do sada često nalazio na udaru kritike zbog višeznačne upotrebe političkih i nacionalističkih simbola, ali njihovi obožavaoci navode da vojnička uniforma koju članovi benda nose predstavlja kritiku totalitarističke ideologije.

2024 © - Vesti online