Sreda 19.08.2015.
15:17
Tanjug

Ćerka Borisa Njemcova: Zašto odbijaju da ispitaju čečenskog vođu?

Reuters
Ruski opozicionar Boris Njemcov ubijen je 27. februara u centru Moskve

On je agenciji Tas rekao da je jutros uložio žalbu u kojoj traži od  suda da donese odluku da je odbijanje komiteta da ispita Kadirova i još četiri čečenska funkcionera o ubistvu Borisa Nemcova ''nezakonito i neosnovano''.

- Tražimo da sud proglasi nezakonitim pasivnost Ruskog istražnog komiteta koji su se distancirali od traženja počinioca i organizatora ubistva - izjavio je Prohorov.

Portparol Basmani suda u Moskvi Ana Fadejeva potvrdila je da je sud primio žalbu koja će biti razmotrena po standardnoj proceduri.

U žalbi se navodi da je Kadirov lično poznavao osumnjičene za ubistvo Njemcova - Zaura Dadajeva i Beslana Šavanova koji je sebe razneo eksplozivom tokom privođenja u Groznom.

Takođe se kaže da bi, ''ukoliko se uzmu u obzir izjave Kadirova i istorijat njegovih sukoba sa Njemcovim, čečenski lider mogao imati informacije ne samo o počiniocima već i o organizatorima ubistva".

Navodi se i da su dugogodišnja Njemcovljeva saradnica i portparolka Olga Tihomirova i novinar Aleksandar Riklin koji su znali da je Kadirov pretio Njemcovu, već svedočili na sudu, prenosi TASS.

Ćerka pokojnog ruskog opozicionara i njen advokat kažu da sve ovo predstavlja osnov za pozivanje visokih čečenskih zvaničnika da svedoče u okviru krivičnog postupka.

Advokat Prohorov je ranije rekao da je podneo molbu Istražnom komitetu za ispitivanje šestoro ljudi od kojih je ispitana samo jedna osoba.

Njemcov, lider opozicione Republikanske partije Rusije - Partija narodne slobode ubijen je u centru Moskve 27. februara.

Zbog sumnje da su umešani u ubistvo uhapšeni su Zaur Dadajev, Hamzat Bahaev, Anzor Gubašev, Šadid Gubašev i Tamerlan Eskerhanov, a Ruski istražni komitet produžio je istragu o ovom slučaju do 28. novembra.

2024 © - Vesti online